La inauguració de l'exposició 'Lakol Wokiksuye. La memòria visual dels lakotes' a Granollers el 1994
  • Compartir

Els avis de Dawn Little Sky, nadiua lakota

15 de febrer de 2024

Els lakotes són un poble nadiu nord-americà que ara estan establerts als estats de Dakota del Nord i Dakota del Sud. El nom de lakota també s’ha fet servit per referir-se als sioux, kiowes, apatxes, dakotes i cherokees. Ara fa 30 anys, el Cercle Cultural de Granollers rebia Dawn Little Sky, artista, actriu i ambaixadora de la cultura lakota, per participar a la inauguració de l’exposició Lakol Wokiksuye. La memòria visual dels lakotes. Nascuda a Fort Yates (Dakota del Nord), l’ara gairebé centenària Dawn Little Sky forma part de la tribu dels Hunkpapa i Yanktonai Sioux i vivia, el 1994, a la reserva de Pine Ridge. Segons l’artista ameríndia, aquella mostra a Granollers buscava “ser el record de les batalles, de la vida quotidana, en fi, de la nostra cultura lakota”.

Dawn Little Sky, la tercera persona per la dreta, al Cercle Cultural de Granollers el 1994 / foto: Toni Torrillas

L’exposició Lakol Wokiksuye aplegava 110 fotografies realitzades per Pau Harbaugh a partir de plaques originals de cinc fotògrafs itinerants de finals del segle XIX, Orlando Scott, David F. Barry, Clarence Grant Morldege i George Traeger. Aquestes imatges mai no havien estat mostrades als EUA i, de fet, només s’havien vist abans a Viena, Nimes, Carcassona, Arles, i Tarragona abans d’arribar a Granollers. “Les fotos estan fetes per fotògrafs occidentals, però, analitzada i ordenada, pot ser un bon motiu de reflexió sobre la història dels indis“, va explicar Helga Lomosits, comissària de l’exposició.

Com a acte complementari a l’exposició, es va instal·lar una tipi (tenda índia) a l’entrada del Cercle Cultural que havia dissenyat la mateixa Dawn Little Sky i que van pintar els alumnes de 5è d’EGB de l’escola Salvador Esrpiru i els centres cívics de Can Gili i Can Bassa. A més, també es va projectar la pel·lícula Apache (1954), del director Robert Aldrich. Apache està protagonitzada pels actors Burt Lancaster i Jean Peters i explica la rebel·lió d’un indi contra l’home blanc i contra la imposició de fer viure el seu poble en reserves.

Tràiler orginal de la pel·lícula ‘Apache’
  • Compartir