• Compartir

Els amiguets de peluix la pràctica de l’atenció

Antoni Lacueva
19 d'abril de 2019

La ment pot ser exercitada igual que el cos. Hi ha exercicis per adquirir confiança i controlar l’estrès i les emocions.
En moltes activitats de la nostra vida importa el poder psicològic, el múscul mental.

Les grans victòries són psicològiques. Grans esportistes que, per descomptat estan en fantàstica forma física, aconsegueixen les seves victòries gràcies al seu formidable cap. Amb un bon entrenament, gairebé tots podem ser excel·lents en les nostres qualitats i sense ell, ni el més virtuós destaca.

El nostre treball ha de adreçar-se a tres elements essencials:
· La confiança en un mateix
· El control de l’estrès
· La gestió de les emocions.

Els exercicis per entrenar aquests poders són simples, però, com en tot entrenament, cal començar des de baix, sense forçar i diàriament. Tot s’aprèn.

La ment s’entrena igual que el cos, i hi ha exercicis per això com n’hi ha per tirar penals o tornar la pilota en el joc del tennis.

Gràcies a la plasticitat del nostre cervell, així es generen connexions neuronals que reforcen la idea que un és capaç.
La gestió de la pressió, de l’ansietat, s’aconsegueix a força d’exercicis de respiració, concentració i relaxació. Aquesta capacitat es guanya a base d’exercicis de respiració, concentració i relaxació. L’atenció plena, estar concentrat i pensar en l’aquí i ara, i no en les circumstàncies que els envolten. L’estrès és la resposta de l’organisme a l’anticipació del futur imaginat com a amenaçant. Per això és important centrar-se en el present i visualitzar només els futurs èxits, mai els errors, experimentant com se sentiria un en aquest moment d’èxit.

L’aquí i ara implica gestionar un factor important: detectar què es pot i què no es pot controlar, i centrar-se a treballar el primer.

I com més aviat comencem a entrenar millor

És molt important que els nens siguin capaços sobretot en aquest món ple de distraccions tecnològiques de posar atenció on vulguin perquè l’atenció és la base de l’aprenentatge. Cal ensenyar atenció a les escoles. Les dades demostren que com més puguis concentrar-te millor aprendràs. Un bon amic docent comentava que en el seu col·legi tots els dies fan una activitat amb els més petits que se li diu amiguets de peluix.

Els nens i les nenes s’estiren a terra amb la seva joguina de peluix preferida, la posen damunt de l’abdomen i la veuen moure acompanyat per la respiració, puja i baixa segons inspiren i exhalen. En realitat i bàsicament estan fent, des del joc, un entrenament per a l’atenció, gimnàstica per a la ment.

La ment sempre es distreu. Aquesta pràctica l’anomenem mindfulness i és un gran avanç introduir-la com a pràctica a les escoles.

Com la teva atenció es dispersa te n’adones i et tornes a concentrar. Això ajuda a enfortir els circuits neuronals de la concentració enfortint el sistema de concentració. Això es pot ensenyar. Això es pot aprendre.

L’atenció es pot entrenar i és el primer per a qualsevol tipus d’aprenentatge.

  • Compartir