• Compartir

El torellonenc Pol Marginedas, Millor Mestre Artesà Xocolater

17 de novembre de 2023

El pastisser i xocolater Pol Marginedas, de Torelló, ha obtingut el premi al Millor Mestre Artesà Xocolater d’Espanya. El concurs es va celebrar entre diumenge i dilluns en el marc de la fira Mediterrània Gastrònoma, a València. El guardó el va compartir amb Raúl Bernal, d’Osca, durant uns anys vinculat a Chocovic.

El concurs, convocat per la Confederació Espanyola d’Empresaris Artesans de Pastisseria (CEEAP), es recuperava aquest any amb un nou format. Més que competir entre ells, els finalistes havien de superar una mena d’examen i obtenir una nota superior al 80% en cada prova. Només Marginedas i Bernal ho van aconseguir. “Em va motivar especialment aquest format perquè no competíem entre nosaltres sinó que depens de tu mateix”, valora el torellonenc. A més dels dos guanyadors també hi van prendre part Andrés Marmol (Múrcia), José Alba (València), Luis Paracuellos (Saragossa), Mario Padial (València) i Manuel Aldao Lago (Osca).

Tots ells van haver de presentar, de manera artesanal, amb límit de temps i sense el suport de cap tecnologia, un total de nou productes: quatre varietats de bombons, una rajola, un snack, una figura comercial, una crema d’untar i una figura artística d’un metre d’alçada, que en el cas del torellonenc va ser un cavall de Troia. I és que Marginedas va prendre com a relat i fil conductor de les seves elaboracions “la Guerra de Troia i la Ilíada”. El jurat –presidit pel centellenc Josep Maria Ribé, director de Chocolate Academy i format per David Bertrán, Alejandro Montes, Pablo Iglesias i Carles Mampel– qualificava tant la tècnica com la creativitat i la presentació.

Per Marginedas, el guardó ha estat la “culminació” a un procés de preparació que en el seu cas es va allargar de vuit a nou mesos, des que a principis d’any va decidir concórrer al certamen. A més de valorar l’aprenentatge i els coneixements adquirits, el premi esdevé un reconeixement a la seva trajectòria i un actiu més per a la seva projecció professional.

Marginedas va començar l’any 2007 estudiant el doble grau de Cuina i Pastisseria a l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Després d’alguna experiència puntual rere els fogons, poder accedir a un stage de Chocolate Academy BCN marcaria un punt d’inflexió en la seva carrera com a pastisser i xocolater, que va consolidar treballant per a algunes pastisseries com El Xocolater de Taradell, Bubó Barcelona i, sobretot, a les ordres del reconegut Patrick Roger, a París. L’any 2019 torna a Barcelona per incorporar-se a l’equip de pastisseria de Hofmann, com a mà dreta del xef Miquel Guarro.

El xocolater Raúl Bernal, per la seva banda, ja acumula altres premis i reconeixements. Fins fa sis anys va treballar com a tècnic i professor per a Chocolate Academy, a Gurb, marca de la qual continua sent ambaixador. Ara regenta negoci propi a la seva Osca natal, LaPaca.

  • Compartir