• Compartir

El retorn als origens de Guillem Roma

24 de febrer de 2023

No fa gaire –el passat mes d’octubre– que s’apagava amb un darrer concert a Manlleu l’eco del disc Kiribati. I aquell dia, Guillem Roma ja anunciava que el nou treball, el cinquè de la seva carrera, estava prenent forma. Dit i fet: Postureo real (U98 Music) ja es pot descarregar de totes les plataformes, i aquest divendres puja a l’escenari per primera vegada, amb un concert de presentació a la Sala Joaquim Maideu de L’Atlàntida.

El cantautor manlleuenc és conscient que, primer de tot, s’ha d’explicar el concepte del títol, “una paradoxa”. La façana o la pretensió del postureo i la realitat, allò que es veu i es viu: “Aquestes coses que per a mi són importants: cuidar l’amistat, l’amor, la família, l’entorn…”. Un petit –o gran– conflicte entre universos que veiem en el món: la feina, les xarxes socials, la vida “al dictat de l’algoritme”, i la part humana “que a vegades trobem a faltar”. En el diàleg i el conflicte, a vegades en surten coses interessants. “És on he trobat el suc per a les cançons.” Són 10 temes, amb la seva personalitat pròpia però relacionades. “Formen part d’un moment vital meu, són reflexions que en algun moment han conviscut.” I la unitat, també la busca –molt cuidada– en la sonoritat. Si a l’anterior, Kiribati, havia anat lluny buscant sons i atmosferes diferents, en aquest fa un camí de retorn als orígens, a la veu i la guitarra. D’una manera “directa i transparent”, poc produïda a l’estudi. Al mateix temps, s’hi afegeixen els colors i sons que ha anat incorporant al seu camí, en especial els ritmes llatins, o els ritmes populars com el cabaret que ja són marca de la casa.

Roma diu que ha estat “gaudint del procés, fent que cada pas fos gustós” en tota la gravació. I una part d’aquest gaudi l’ha trobat també en les col·laboracions. Una d’ells, la de Rita Payés al tema Inteligencia artificial. “Tenim un amor comú pels boleros, les havaneres…” L’altra és la del cantautor madrileny Pedro Pastor, al tema Imaginar. I en directe “passaran coses, perquè m’agrada que cada concert tingui alguna cosa d’especial”. Com és habitual, hi ha cançons en català i en castellà: “Mai deixaré de cantar en català, encara que cada vegada m’escolten més en llocs de l’Amèrica Llatina”, diu el cantautor, que va viure uns anys a Mèxic i va fer també alguna estada llarga a Cuba.

Després de l’estrena a Vic, els concerts de Guillem Roma continuaran amb actuacions a Madrid (Off Latina), Manresa, Girona i el Cruïlla Primavera de Barcelona, on actuaran el 15 d’abril a la Sala Apolo. Amb canvi de management (ara amb Asdeguia) vol obrir-se a actuacions en altres llocs de l’Estat. Els primers en format de banda, i més endavant adaptant-lo a cada escenari i proposta, com ha fet amb els anteriors treballs.

Guillem Roma. L’Atlàntida. Vic. Divendres 24 de febrer de 2023. 8 vespre

  • Compartir