• Compartir

El rei de la novel·la negra a Escòcia

Dolors Altarriba
12 de març de 2017

Perros Salvajes és la vintena novel·la de l’autor escocès Ian Rankin. L’any 1987, va començar aquesta sèrie basada en l’inspector de policia John Rebus. O sigui que porta 30 anys amb aquest personatge, que precisament en aquest llibre s’acaba de jubilar. De fet, en el divuitè llibre de la sèrie és pescat per la policia com a assessor extern.

Sabem que més o menys cada país té un o més autors de novel·la policíaca o negra. A Escòcia, el rei és Rankin. Jo no l’havia llegit abans i el que sí destacaria, almenys d’aquest llibre, és que no és un Jo Nesbo, en el sentit que no s’hi expliquen assassinats amb pèls i senyals, no hi passen successos tan escabrosos, amb assassins molt recargolats.

A Perros salvajes, que agafa el títol d’una cançó d’un grup escocès, la història es desenvolupa en uns deu dies. Cada capítol és un dia i hi apareixen, a més de l’inspector, la resta de personatges de la comissaria d’Edimburg, a més d’una divisió especial de vigilància d’una banda. S’hi combinen dos casos en el que sembla un assassinat en sèrie i costa trobar el punt en comú, que ve del passat. Gairebé sempre passa, això, en aquest tipus de novel·les. Al final, s’aconsegueix destapar un cas que ha estat més de 30 anys amagat i que probablement no podia fer-se visible abans per qui afectava.

En aquest sentit, la novel·la està molt ben travada, sense deixar res a l’aire. L’autor té la facilitat d’embolicar els casos amb les vides personals de cada protagonista, les seves relacions, sempre amb aquest punt de duresa que ens volen fer creure que tenen els policies de tot el món. Però, com deia, en Rebus és com un policia antic, dels que es coneix tots els lladres i vàndals del país i amb qui es pot arribar a prendre un te si convé.

Perros salvajes va guanyar el darrer premi RBA de novel·la negra, un dels més prestigiosos i que atorga l’editorial del mateix nom i que li publica els llibres. Rankin té una altra sèrie més petita, de tres llibres, amb Jack Harby, que devia aturar perquè va ser als anys 90 i no va continuar, i una desena més de llibres publicats sense formar part de cap sèrie. Perros salvajes és dels llibres que s’han de llegir per descongestionar. Perquè comences i saps que l’acabaràs aviat, gairebé tan de pressa com dies-capítols hi ha.

 

  • Compartir