• Compartir

El plaer de viatjar

14 de juliol de 2018

I a tu, t’agrada viatjar? Sí, oi? Doncs abandona la rutina encara que només sigui per uns dies a l’any i endinsa’t a descobrir tots els racons que hi ha per veure al nostre planeta. Això sí, abans de marxar, pensa’t bé a on vols anar. Si et costa decidir, segur que hi ha alguns aspectes que faran decantar la balança. El temps i els diners sempre són importants, però no tot s’acaba aquí.

La durada del viatge és sempre un condicionant a l’hora de triar el lloc i el tipus de viatge que tens intenció d’emprendre. Si vols conèixer fins a l’últim racó d’un país, necessitaràs més dies, o potser serà millor viatjar a un de més petit. També tens l’opció de centrar-te en una part d’un país per descobrir-la a fons. Si en tens prou amb veure els llocs més emblemàtics i fer-te una idea general del lloc, potser pots permetre’t escollir un país més gran i recórrer-lo de cap a peus. La millor manera de veure el temps que necessites és agafar un mapa del país i subratllar els diferents llocs que vols visitar. Un cop tens fet això, i saps quants dies vols passar a cada lloc, has de sumar-hi les jornades de desplaçament d’un lloc a l’altre. Informa’t bé quan facis aquesta suma. Decideix de quina manera aniràs d’un lloc a l’altre, busca preus i, sobretot, trànsit i estat de les carreteres. A molts països, la distància que aquí podríem fer en una jornada es pot duplicar o triplicar tranquil·lament. No és gaire recomanable anar amb el temps molt just, ja que sempre pot sortir un imprevist que et faci perdre pistonades. En resum, que si no vols haver de patir pel temps, un cop hagis fet comptes afegeix-hi un 15% o un 20% més. Mai et penediràs de quedar-te a un lloc més del compte, i així evitaràs pronunciar la coneguda frase: “Llàstima que no tinguem temps, hauríem d’haver vingut més dies…”.

El pressupost va molt lligat al temps que necessitaràs dedicar al transport. Des dels vols interns fins al transport públic hi ha una gran diferència, tant en temps com, la majoria de vegades, en diners. La manera més efectiva de fer els desplaçaments varia molt en cada país. Hi ha països, com ara el Japó, on el transport públic és tan eficient que resulta molt més ràpid que llogar un cotxe i fer el recorregut pel teu compte, i n’hi ha d’altres, com Tailàndia, on un vol d’avió et pot costar poc més del que et val fer el trajecte en autobús. Tot depèn de les teves limitacions econòmiques i dels teus requisits de comoditat. És evident que viatjar en avió sempre serà molt més ràpid i còmode que fer el mateix trajecte en autobús. L’autobús o el tren, però, tenen altres avantatges. T’ofereixen l’oportunitat de viatjar tal com ho fan els habitants del país, i et permeten gaudir del viatge d’una manera diferent. A vegades, el transport públic ja és en si mateix una atracció turística.

A molts països la distància que aquí podríem fer en una jornada es pot duplicar o triplicar tranquil·lament

A la majoria de països on el cost de la vida és baix, moltes vegades també tens la possibilitat de viatjar amb un pressupost alt, gaudint de tots els luxes i avantatges que la població no es pot permetre. Als països més desenvolupats, en canvi, la dificultat resideix a trobar la manera més barata de viatjar, ja que moltes vegades és difícil trobar opcions que s’adaptin a un pressupost baix. Un altre dels aspectes a tenir en compte, doncs, sobretot si no vols gastar-te gaire diners, és el nivell de vida del país que vols visitar.

Viatjar sol o acompanyat també pot ajudar-te a decidir, si encara no tens clar on vols anar ben bé. Hi ha països que estan molt preparats per a turistes que viatgen sols, acostumen a ser països barats, amb un bon transport públic i una àmplia oferta d’hotels i albergs a bons preus, a més de ser països molt segurs. És el cas d’alguns països del sud-est asiàtic, com Tailàndia, Laos, Cambodja o Vietnam, entre molts d’altres. A d’altres llocs, per exemple a alguns països de l’Àfrica subsahariana, és més recomanable viatjar en grup, ja sigui per compartir despeses o per temes de seguretat. A llocs on el transport públic no funcioni bé del tot, generalment països pobres, llogar un cotxe sempre sol ser una bona opció, i sortirà molt més barat si sou uns quants.

Per acabar, no podem descuidar-nos de repassar el temps que farà allà on anem. Hem d’informar-nos bé per saber quin temps sol fer en l’època de l’any en la qual viatgem. Els països tropicals solen tenir dues estacions diferenciades. Si bé la temperatura sempre és agradable, durant l’època de pluges sol ploure cada dia, mentre que a l’època seca gairebé no plou mai. Tot i això, els ruixats tropicals solen durar poc, i la major part del dia és assolellat. Durant l’època de pluges hi sol haver menys turisme, i els preus també solen anar a la baixa. Si vols anar a l’Àfrica per veure animals, sí que és recomanable que hi vagis a l’època seca. Com que l’aigua no és gaire abundant, els animals solen reunir-se en punts concrets, i és més fàcil poder-los veure. A l’estació de pluges, en canvi, els animals estan més repartits, i l’herba alta encara fa més difícil la tasca de veure’ls. Als territoris més allunyats dels tròpics, un factor molt important que s’ha de valorar és la durada del dia. Països com Finlàndia, Islàndia o la regió nord de Suècia i Noruega es passen mig any a les fosques. Durant l’hivern el Sol pràcticament no surt durant tot el dia, i amb prou feines hi ha quatre o cinc hores de llum. A l’estiu, en canvi, la situació és just al revés i el Sol no acaba d’anar-se’n mai. S’ha de pensar bé, ja que tot té avantatges i inconvenients. Als propers capítols d’aquesta sèrie ens centrarem en països concrets que podrien ser un bon lloc per fer-hi unes vacancetes.

  • Compartir