• Compartir

‘El passat és un error’

Solé
15 de desembre de 2018

A Catalunya, com a tot arreu, hi ha un munt d’artistes que coneix molt poca gent i que fan coses extraordinàries. Esperits inquiets i honestos amb moltes coses a dir, que no poden viure del seu art i solen tenir feines convencionals; a canvi, creen des de l’absoluta llibertat, sense pressions econòmiques, de públic, calendari, indústria, premsa… És en aquest sotabosc de talent ocult on Vicenç Ferreres rebusca les històries per als seus documentals. De la mà del realitzador de Caldes de Montbui hem descobert la dificultat del músic sabadellenc Nando Caballero per conciliar rock’n’roll i salut, l’excitant vibració independent dels petits festivals Fusiònica i Microclima Sound i a un noi tímid de Sant Joan de Vilatorrada que es diu Maurici Ribera (The Missing Leech) i que resulta que és el músic català que ha actuat en més llocs del planeta. L’última perla que Ferreres ha extret de l’underground és Pentina’t Lula, el trio barceloní que protagonitza el seu nou documental, El passat és un error.

Per a qui no les conegui, Pentina’t Lula es dediquen a administrar píndoles de pura energia a base de punk, garatge, new wave, feminisme, fúria, poesia i humor. El documental mostra el present de la banda i de les seves components per separat i en compon un retrat força complet a base de mostrar situacions quotidianes en què les protagonistes reflexionen sobre la música, la fama, el paper de la dona a la societat, etc., i també sobre fets vitals que els han marcat; aquest darrer aspecte porta a una reflexió fonamental relacionada amb el títol de la pel·lícula, i explico fins aquí. Al final, la frescor, la proximitat i l’autenticitat de les protagonistes i de la seva proposta artística acaben essent armes de seducció massiva: és difícil acabar el documental sense ser fan de Pentina’t Lula.

De la perícia de Vicenç Ferreres com a explicador d’històries musicals en parlen les tres participacions (comptant aquesta última) al festival de documental musical In-Edit. El passat és un error és, fins ara, el treball més reeixit i madur d’un director que, de mica en mica, es va fent un lloc en el gènere a casa nostra i que és qüestió de temps que emergeixi del sotabosc que tant li agrada retratar.

Podeu veure el documental a <www.in-edit.tv> (accés gratuït amb el carnet de la biblioteca).

  • Compartir