• Compartir

El paradís reclòs

30 de desembre de 2022

DONA AL PUNT ZERO
Autor: Nawal El Saadawi
Editorial: Angle Editorial
Lloc i any d’edició: Barcelona, setembre de 2017
Traducció: Anna Turró Armengol
Nombre de pàgines: 157

Firdaus, que en àrab paradoxalment significa Paradís, és el nom de la protagonista d’aquesta tràgica història. Un relat real explicat en primera persona des del corredor de la mort, en un temps límit, mentre qui parla, la Firdaus, espera la seva execució, com a càstig per haver matat un home.
La vida de la Firdaus ha estat farcida de dolor, menyspreu, humiliacions, insults i enganys. Però la lluita constant per encarar-se al món tan dur al qual s’ha hagut d’enfrontar l’ha conduïda fins a un trist final. Maltractada de ben petita pel pare, enganyada per un oncle caigut del pedestal, obligada a casar-se amb un vell fastigós, obligada a prostituir-se per sobreviure. Ella és paradís, però viu en un infern.
La tan ben treballada prosa d’El Saadawi m’ha calat als ossos. Com a lector he estat còmplice directe de la seva narració. Al llarg de tota la lectura he palpat el fred de la cel·la de la presó, m’he vist assegut al terra, com l’autora, he observat i escoltat la veu de la Firdaus, freda, clara, contundent, des de l’inici: “Deixa’m parlar. No m’interrompis. No tinc temps per escoltar-te.”
La successió d’abusos físics i psíquics, els desenganys perpetus, l’explotació, els somnis escarpats, la immutable soledat, la degradació humana enmig d’una societat malalta. Tot això ha estat la vida de la Firdaus. Però ara, esperant la mort, finalment es veu vencedora, és lliure: “Era l’única dona que s’havia aconseguit arrencar la màscara i veia la realitat, amb tota la seva lletjor. Em van condemnar a mort, no perquè hagués matat un home, de gent se’n mata cada dia, sinó perquè tenien por de deixar-me viure.”
Dona al punt zero, inèdita en català però publicada el 1975 per primera vegada, és el primer assaig de caire feminista a l’Orient Mitjà.
Des de la seva joventut Nawal El Saadawi ha denunciat la discriminació de la dona en la societat islàmica, la qual cosa la va portar a la presó i a l’exili. Als anys 50 es va iniciar com a metge rural, una eina que li va servir per poder viure en pròpia pell les múltiples violències patides per les dones del seu país, Egipte.
Per Nawal El Saadawi el missatge a Dona al punt zero és molt clar: “És una història universal, perquè l’opressió de les dones és universal.”
Un relat que us farà pensar.

  • Compartir