• Compartir

El pa preferit del bon panarra

Artipà
19 de desembre de 2016

Pa blanc, pa sense sal, pa integral, pa de cereals, pa de motlle, pa de xapata, pa de nous, pa d’olives, pa de pipes… Segurament els heu tastat tots (o quasi tots), i possiblement molts d’altres, però, sabeu com han estat elaborats?

Avui en dia la majoria dels pans s’elaboren de pressa, amb fermentacions ràpides a base d’un llevat incomplet, però els pans de debò són els que estan fets amb massa mare, i per això avui us explicarem què és.

La massa mare és un llevat natural que s’obté a partir d’un llarg procés de fermentacions amb refrescos de farina i aigua, i gràcies a l’ajuda de bacteris acidolàctics que procedeixen de la mateixa farina i de l’ambient.
Aconseguir una bona massa mare requereix temps i dedicació, però una vegada la tinguem només l’haurem d’anar refrescant, és a dir, anar-la alimentant amb els mateixos ingredients inicials perquè aquesta no quedi inactiva, i així mantindrem desperta l’activitat metabòlica de les diverses comunitats microbiològiques que hi habiten.

artipa-1

Els pans elaborats amb massa mare són nutricionalment més interessants, sabeu per què?
En primer lloc, són més saludables perquè ens aporten tots aquells minerals presents als cereals a partir dels quals ha estat elaborat el pa. Alhora són més digestius, ja que a l’haver estat produïts a partir d’un procés llarg i lent de fermentació, no ha calgut fer ús de cap llevat químic. També són bons per a la regeneració de la flora bacteriana de l’aparell digestiu, i a més, l’àcid làctic ajuda a transformar els sucres més complexos en altres de més fàcil assimilació. Per últim, els pans elaborats amb massa mare tenen un gust molt més característic i inconfusible, i, algunes de les seves característiques, com la tendresa i la cremositat, duren més dies. Si sou uns bons panarres, possiblement sabreu de què us parlem.

Per això a Artipà utilitzem la massa mare, perquè vetllem per la salut dels nostres clients i volem oferir-los productes de la millor qualitat, sense res que no sigui natural. No utilitzem conservants, ni potenciadors de sabor, ni millorants, ni llevats químics que accelerin el procés, ni cap dels additius que avui en dia són la causa del creixent nombre d’intoleràncies i al·lèrgies.

Els nostres pans estan elaborats amb farines ecològiques mòltes a la pedra, les quals conserven totes les vitamines i propietats organolèptiques que afavoreixen la digestió i nutrició. També farines nobles sense barrejar, procedents de blats rics en nutrients, com l’espelta i el kamut (són dos dels blats més antics i menys manipulats), o blats nous amb grans beneficis per a la salut cardiovascular i intestinal, com el tritordeum.

artipa-2

El mateix passa amb les nostres coques, les quals també estan elaborades amb farines de blat, espelta, kamut o tritordeum, i productes de la millor qualitat.
Nosaltres preparem les autèntiques coques de forner, amb la recepta tradicional, fetes amb sucre i anís, i si ho voleu, també farcides de xocolata. També elaborem coques de pa, sense sucre, de vidre… i totes elles estan preparades sense llet ni ou per així evitar intoleràncies i al·lèrgies.

Aprofitant que ja arriben les festes, us recordem que també preparem coques de totes les varietats, les tradicionals amb pinyons i fruita, o crema o xocolata. També de kamut, i una varietat sense gluten amb farina mòlta a la pedra de fajol integral, també sense ou ni lactosa. Igualment amb els tortells de reis.

Ara que ja sou coneixedors de les característiques dels productes de bona qualitat, no dubteu en visitar-nos si ho voleu tastar, i si voleu complaure als vostres acompanyants d’aquestes festes amb un bon àpat, ja sabeu on heu d’anar. Estarem encantats de servir-vos!

  • Compartir