• Compartir

El pa de motlle

Eva Remolina
20 de febrer de 2021

Davant la pregunta de si és més saludable el pa de motlle o el tradicional, la resposta és que sempre ho és el segon, la qual cosa no vol dir que no s’hagi de consumir aquest, sinó simplement que ha de fer-se en menor quantitat. Els grans avantatges del pa de motlle són: que es conserva fresc durant més temps, que es mastega fàcilment (fent-lo més apte per als nens petits i persones grans), que és còmode a l’hora de consumir-lo i que compta amb una gran varietat, tant d’especialitats (llavors, cereals, integrals, blancs, de massa mare, sègol, de llet…) com de formes (rodó, rectangular, en rodanxes, sencer, per a frankfurts, per a hamburgueses, en mitges llunes…). Cal tenir en compte, a més, que el valor nutricional respecte al pa tradicional és molt similar (conté hidrats de carboni, vitamines, en la seva majoria les B així com minerals i fibra). No obstant això, la seva gran diferència radica en la quantitat de greix. I és que en uns 100 grams de pa, hi ha unes 20 calories més en el de motlle, per la qual cosa s’aconsella prendre’n amb cautela, ja que engreixa més. Però per què és així? Bàsicament per tres raons:

·Conté més sucre que el pa normal, la qual cosa li dona un sabor més dolç. Aquest ingredient és necessari per donar més volum a la massa i per millorar-ne la fermentació.

·Conté també major quantitat de sal. Aquesta s’hi afegeix per allargar-ne la durabilitat, per conservar-lo, tal com es fa amb molts d’altres aliments.

·No ens omple tant l’estómac, per la qual cosa també se n’acaba menjant més. I és un tipus de pa que no sol menjar-se sol, sinó que sempre s’acompanya d’altres productes que al mateix temps per si sols també són d’alt valor calòric, com la crema de cacau, la mantega, la sobrassada o els patés.

Cal tenir en compte, a més, que sol contenir traces d’ou o altres additius que poden causar intolerància a determinades persones, per la qual cosa sempre cal fixar-se molt bé en la informació que proporciona l’etiquetatge.
Malgrat tot això, tal com afirma el Ministeri de Sanitat i Consum, no és un pa dolent que hagi de descartar-se, sinó que simplement és un pa que cal incloure’l amb més moderació en la nostra dieta habitual.

  • Compartir