• Compartir

El món teatral reconeix a Vic la trajectòria de Joan Crosas

3 de novembre de 2023

Joan Crosas va rebre dilluns l’homenatge del món teatral per la seva extensa carrera, en el decurs de la gala del 22è Premi BBVA de Teatre, que va tenir lloc a L’Atlàntida. L’actor i cantant de l’Esquirol es va endur el Premi Reconeixement a la Trajectòria, que cada any s’entrega a banda dels altres guardons i que ha distingit en els últims anys altre figures destacades de l’escena catalana.

En el discurs d’agraïment del premi, el va dedicar “a la gent que comença”, tot recordant que en algun moment ell també havia tingut la temptació de tirar la tovallola. El veterà actor va recomanar als joves “que sigueu tossuts, que seguiu”, abans de rebre un llarg aplaudiment del públic que omplia la meitat de la sala Joaquim Maideu, format sobretot per gent del món teatral.

Joan Crosas (l’Esquirol, 1947) va iniciar la seva carrera com a integrant del grup Esquirols, al mateix temps que es formava musicalment al Conservatori del Liceu. A part del mític grup de folk, va començar a treballar en teatre, primer en espectacles pedagògics i més endavant en els musicals, on va tenir els seus papers més destacats. Per a la història queda la seva participació en muntatges com Mar i cel, de Dagoll Dagom; Los miserables, en la versió dirigida per Ken Caswell i David White; les dues versions de Sweeney Todd, de Mario Gas, amb deu anys de diferència (la darrera, el 2008, formant una memorable parella amb Vicky Peña), o el Don Quichotte contre l’ange bleu, de Jérôme Savary, entre moltes d’altres. També ha fet teatre de text, televisió i cinema, aquest darrer en pel·lícules com Libertarias, de Vicente Aranda, que es va rodar en part a Vic. En el doblatge, ha posat veu a noms mítics com els actors Morgan Freeman o Patrick Stewart (el capità Picard de Star Trek).

Pel que fa als premis de noves produccions, el gran triomfador de la nit va ser el muntatge El gegant del Pi, de Pau Vinyals, guanyador del 22è Premi BBVA de Teatre, que inclou una gira per valor de 20.000 euros, i també de la menció especial a la millor interpretació per al seu únic protagonista, que a la vegada és autor del text i codirector del muntatge. Vinyals no va poder ser a recollir el premi perquè aquell mateix dia actuava i en el seu lloc ho van fer diverses components de l’equip, com la codirectora Júlia Barceló o la manlleuenca Judit Colomer, responsable de l’escenografia i la il·luminació del muntatge. Magda Puyo va rebre la menció a la millor direcció per Viatge d’hivern.

  • Compartir