Foto artística de la torre de la Catedral de Vic
  • Compartir

El misteri dels vigilants que no descansen

Fòrum Vicus
26 de juny de 2017

Són de fusta i, per veure’ls, cal aixecar el cap pels carrers de la ciutat de Vic. N’hi ha en sis punts diferents i estan situats a les cantoneres de les teulades. De fet són les parts finals de les bigues, tallades i treballades perquè tinguin forma humana. Són… els vigilants que no descansen.

Hi ha qui diu que aquests elements decoratius que trobem al casc antic provenen dels mascarons de proa dels vaixells. I, tot i que fan pensar en les figures tallades que capitanejaven les naus, aquesta versió no està confirmada. La majoria estan col·locats de manera horitzontal i podrien fer pensar en les gàrgoles. A diferència d’aquestes, que serveixen per expulsar l’aigua, els nostres vigilants tenen una funció merament decorativa.

També s’ha dit que són “caps de turc”, pels tipus de barret que porten i les faccions que tenen, però alhora fan pensar en personatges d’aquí. Els coneixereu a la ruta pel centre històric de Vic que us ofereix Fòrum Vicus, guiada de la mà de Xavier Cervera.

Tot seguit, us desvetllem on són els nostres particulars vigilants de la ciutat. De segur que molts cops us han “mirat” sense que ho sabéssiu.

 

Casa Masferrer

N’hi ha dos, un a cada cantonada de la façana que dona a la plaça Dom Miquel de Clariana. Un de simpàtic amb un barret i un altre de calb.

 

 

Plaça de la Catedral

A la casa que fa cantonada amb el carrer de la Ramada n’hi trobareu un. És l’únic que està disposat en vertical.

 

Casa Parrella

En aquest edifici del segle XVIII també n’hi veureu un amb barret.

 

Carrer Sant Miquel

A la cantonada del carrer Sant Miquel amb el carrer de la Ramada hi ha un “vigilant” que sembla que porti el tors nu.

 

Escola d’Arts i Oficis

Aquí, el nostre vigilant té forma de gos. Per veure’l haureu d’entrar al claustre, ja que es va canviar d’espai. Aquest té una història al darrere relacionada amb Sant Domènec, però us la descobrirem al mes de juliol.

 

Si en voleu conèixer més detalls, podeu reservar les vostres rutes a la botiga Ànima, al carrer dels Dolors, darrere de la catedral. Us les empaquetaran per regal.

 

  • Compartir