Vista de la catedral de Vic des de les Adoberies
  • Compartir

El misteri del gall que no canta

Fòrum Vicus
24 de maig de 2017

L’art i la literatura ens recorden sovint que no hauríem de perdre aquella mirada curiosa i neta de prejudicis de quan érem petits. La canalla és capaç de veure coses que els adults no veuen, tal com hem observat a les rutes turístiques de Fòrum Vicus, guiades de la mà de Xavier Cervera. Aquesta n’és la prova: us heu fixat mai que a la catedral de Vic hi ha un gall?

Els nens i nenes sí que s’hi han fixat. Es tracta d’un gall que no canta perquè és de pedra, i el podreu veure sobre les columnes de la portalada. Allò curiós del cas, però, és… Què hi fa un gall enmig dels motius religiosos d’una catedral!?

El misteri té a veure amb Sant Pere, la mà dreta de Jesús segons l’Evangeli. I és que la catedral de Vic està dedicada a aquest apòstol, de manera que la simbologia està relacionada amb ell. I el gall, que també podem trobar a la processó dels armats de la ciutat, n’és un exemple.

Per què, un gall?

A l’últim sopar Sant Pere diu a Jesús que mai el deixarà i aquest li respon aquella frase lapidària i premonitòria que abans no canti el gall, l’haurà negat tres vegades, cosa que acaba passant.

Per això a sobre les columnes de la catedral hi trobem el gall. Si us hi fixeu, també hi veureu una barca i una xarxa, ja que Sant Pere era pescador; un bastó (com a apòstol era pastor d’ovelles); una creu de cap per avall, que així és com el van crucificar; una espasa i una orella, que ens recorden quan Jesús recrimina a Pere haver desembeinat l’espasa per tallar l’orella d’un dels que volia capturar-lo a l’hort de Getsemaní…

 

El gall gravat a sobre les columnes de la catedral de Vic

 

Regala visites amb ànima

Tots aquests detalls i curiositats els ampliem a les visites guiades de Fòrum Vicus. Ara, les podeu regalar per aniversaris, festius o quan vulgueu. Només cal que aneu a la botiga Ànima, al carrer dels Dolors, darrere de la catedral, i demaneu que us empaquetin la ruta que desitgeu. Això sí: el dia de fer la visita, no us oblideu de mirar-ho tot amb ulls de nen. Segur que ho gaudireu més.

 

La barca i el bastó de pastor gravats a la catedral de Vic

  • Compartir