• Compartir

El millor croissant es fa a Roda

6 d'octubre de 2023

Ho ha tornat a fer. El pastisser Gil Prat, membre de la quarta generació al capdavant de la centenària pastisseria Prat, de Roda de Ter, popularment coneguda com a Can Carriel, s’ha tornat a imposar al Concurs al Millor Croissant Artesà de Mantega de l’Estat, un certamen que convoca el Gremi de Pastisseria de Barcelona i que el rodenc ja va guanyar el 2017.

En aquesta 16a edició del concurs, celebrat dimarts a l’Escola de Pastisseria del gremi, hi van prendre part una seixantena d’aspirants de tot l’Estat. El jurat –format pel pastisser Antonio Bachour; el president del gremi, Antoni Bellart; el guanyador del 2022, Toni Vera; la xef Martina Puigvert, o l’actor Paco Mir– en va destacar especialment “el seu gust i l’alveolat del seu interior”.

El croissant premiat ha evolucionat “totalment” respecte al que va guanyar el concurs fa sis anys. “La base i els ingredients són els mateixos, però la tècnica i la tecnologia ens han permès aportar-hi molts nous matisos”, apunta Prat. Els controls de temperatura i de velocitat de cocció, el laminat o un amassat “més progressiu” l’han fet evolucionar cap a un croissant “amb més personalitat”. Sempre sense banyes, és clar.

El guardó no és flor d’un dia. Ja fa 10 anys que Can Prat es presenta a aquest concurs, “i en aquestes últimes edicions sempre érem allà, a la fase final”. Obtenir la victòria esdevé, al capdavall, “qüestió de matisos”, si bé ara també s’hi suma el fet que “cada dia tens més bagatge i experiència”. En el moment de recollir el guardó, Prat va voler compartir la victòria amb els companys de professió. “L’objectiu del concurs és anar millorant el croissant de mantega i poder compartir aquests coneixements. El premi el guanya tot el gremi”, va dir.

Prat és conscient que, com ja va passar el 2017, el ressò mediàtic del premi portarà una sobredemanda aquests dies a la pastisseria –per aquest mateix dimecres ja van haver de multiplicar per 10 la producció de croissants–. I ho agraeix. Però també recorda que són un negoci familiar, “i tenim la infraestructura que tenim”. I el criteri és clar: “Qualitat per davant de la quantitat”.

La pastisseria Prat va obrir les portes al carrer Bac l’any 1900 de la mà de Joan Prat Perarnau, inicialment també com a colmado. Van continuar el negoci el seu fill Ramon i el seu net Joan, juntament amb la seva dona, Maria Assumpta Parcet. Avui, dos dels fills d’aquest matrimoni, en Gil i en Ramon, comanden l’establiment, que combina la pastisseria clàssica i moderna, i alguns dels productes encara mantenen l’essència de la fórmula centenària.

  • Compartir