• Compartir

El Festival Nits de Cinema Oriental, en acció

21 de juliol de 2023

Dimarts a la Bassa dels Hermanos, poc abans que comencés la primera de les clàssiques nits gastronòmicocinèfiles del Festival Nits de Cinema Oriental, Quim Crusellas recordava aquella primera sessió de fa vint anys en què “el projector encara era de 35 mil·límetres i tot es va fer entre amics”. Ara el projector és digital i el nombre d’amics ha crescut fins arribar, per exemple, a les 1.500 persones que l’organització calculava que havien passat pel festival durant la primera jornada. Al matí i tarda, a L’Atlàntida, a resguard de la calor asiàtica que donava la benvinguda a la vintena edició del festival. A la nit, amb calor encara però més suportable, sopant a la fresca i preparant-se per veure una nit Jackie Chan. Fa vint anys, ell ja hi era, a la pantalla. I continua.

El mític actor, un d’aquells que són coneguts fins i tot pels que no són aficionats al cinema asiàtic, va ser protagonista doble de la sessió. Primer amb un curt, A Beauty Carved in Time, que era un homenatge al cinema, amb un punt de nostàlgia i un Jackie Chan més personal fent d’ell mateix. I després amb Ride On, un d’aquells blockbusters que a qualsevol festival li faria goig d’exhibir en première estatal, com era el cas. I amb Jackie Chan en acció. Prèviament a tot això, els parlaments de l’alcalde de Vic, Albert Castells, i la responsable de festivals audiovisuals de l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICEC) havien escenificat el suport institucional al certamen. Una exhibició de tai-txi-txuan i els espectaculars (i ja tradicionals) lleons xinesos posaven l’embolcall cultural al cinema, mentre la gent acabava de sopar. Tot un ritual.

El cinema de Hong Kong, tot i que sembla que comenci a perdre pistonada segons els experts, havia aportat dimarts mateix una de les estrenes esperades en première internacional, la del film Sakra, en clau d’acció però ambientada en la Xina medieval. Dimecres, el protagonisme a la Bassa dels Hermanos era per al Japó amb l’homenatge a Yasuaki Kurata i amb la projecció de Baby Assassins, però abans havent mostrat a Convenience Story que és capaç de crear històries absolutament surrealistes, en aquest cas partint del personatge d’un guionista en crisi que surt a buscar menjar per al gos de la seva xicota i troba en una botiga abandonada la porta a una altra dimensió. Ironies de la vida, el gos es diu Cerberus… com l’onada de calor d’aquesta setmana.

Primers dos dies d’un festival que aquest dijous tenia accent coreà i que per a les dues jornades que queden té plats forts. Amb pel·lícules esperades com la que aquest divendres obrirà les sessions de L’Atlàntida, Gelat de moniato, presentada pel seu mateix director, Wang Chong, que aquests dies és a Vic. O amb Harvest Moon, del poc habitual cinema de Mongòlia. I dissabte, abans de la ja mítica nit de Bollywood que tanca el festival, amb el film taiwanès Next Sohee, que també ve avalat en persona per la seva directora, Yifang Lee. I a la nit, Bollywood pel broc gros amb KBKJ en la darrera nit de la Bassa dels Hermanos, amb l’aroma de fons del sopar fet per la comunitat índia de Vic.

Yasuaki Kurata, o el viatge d’una punta a l’altra del món per arribar al festival

Als seus 77 anys molt ben portats, Yasuaki Kurata va dir que encara pensa estar en actiu “tres anys més” participant en pel·lícules. Expert en arts marcials a més d’actor, ha estat un rostre habitual en el cinema d’acció, sobretot el que es feia des de les grans productores de Hong Kong. Dimarts va rebre de mà de Quim Crusellas el simbòlic Gat de la Sort que distingeix els homenatjats en el Festival Nits, abans de la sessió a la Bassa dels Hermanos. Acabava d’aterrar a Barcelona, on havia arribat via Londres des del Japó, i sumava 18 hores de vol. Tot i el cansament, va exhibir molta simpatia, va demanar al públic si havien anat al Japó o si havien vist pel·lícules seves com Fist of Legend, un clàssic que just feia poca estona que s’havia projectat a L’Atlàntida. “Va ser un hit mundial i trobo que avui encara funciona molt bé com a pel·lícula.” Va parlar també del seu amic Jackie Chan, amb qui va col·laborar encara no fa tres anys en un film. Dos veterans que no volen desaparèixer de l’escena.

  • Compartir