• Compartir

El Festival de Pallasses celebra la desena edició amb 70 artistes

22 de setembre de 2023

Sant Esteve de Palautordera celebra a partir de dilluns la 10a edició del Festival Internacional de Pallasses (FIP) del Circ Cric, que durarà fins diumenge de la setmana vinent –les jornades centrals seran de dijous a diumenge– i comptarà amb una 70 d’artistes al programa, vingudes d’arreu de l’Estat espanyol però també de països com França, el Brasil o l’Argentina. La majoria són velles conegudes que ja han passat per la mostra al llarg d’aquesta primera dècada de trajectòria, tot i que també hi haurà espai per a les pallasses emergents.

“Tenim al davant un festival de dones que està fet per dones, que ja fa 10 anys que funciona i que al llarg de tot aquest temps ha aconseguit fer-se amb tota una sèrie de parcel·les que abans estaven reservades exclusivament als homes. En aquest sentit, la seva programació és un reflex de com hauria de ser la nostra societat”, va destacar la regidora de Cultura de Sant Esteve, Rut Fonoll, durant la presentació d’aquesta desena mostra, que es va fer dimecres per via telemàtica.

“Volem regirar el poble i posar-lo en peu de festa. Volem que hi hagi soroll, i volem que hi hagi riure. Perquè el riure és una arma de construcció massiva”, va afegir la directora del FIP, Montserrat Trias, qui també va reivindicar la presència femenina en l’àmbit del circ. “El nivell de les pallasses ha augmentat en els darrers anys. Han guanyat experiència i es relacionen entre elles”, va dir. A l’acte també hi van ser presents el director del Circ Cric, Tortell Poltrona, i l’alcalde del municipi, Tomeu Aspa.

Una trentena d’actuacions

El festival ha programat una trentena d’actuacions en diferents espais de la població. Entre els escenaris on es duran a terme hi ha les instal·lacions del mateix Circ Cric, les Escoles Velles i el Teatre Pare Casals, però també diversos espais de la via pública com la plaça de la Vila, el parc 1 d’Octubre o el parc de la Ribera d’en Martí. A tot plegat cal sumar-hi tot un seguit de xerrades, tallers i cursos formatius adreçats a professionals, que es faran de dilluns a dijous. Aquest apartat del festival també inclourà showcases de diferents espectacles en fase de producció.

Al programa hi destaca la presència de la pallassa brasilera Andréa Macera, coneguda artísticament com a Mafalda Mafalda, tota una veterana de l’escena amb gairebé quatre dècades de trajectòria. Actuarà el dia 1 d’octubre a la plaça de la Vila juntament amb la pallassa Jasmim, alter ego de la també brasilera Lily Curcio. Presentaran l’espectacle A-Las-Pi-Pe-Tuá, una proposta que reivindica valors com l’amistat o la cooperació.

La pallassa Andréa Macera actuarà al festival i hi impartirà una formació

Macera, fundadora de l’única escola del Brasil especialitzada en comicitat femenina i organitzadora de la Trobada Internacional de Dones Pallasses de Sao Paulo, també impartirà el curs “Pallassa, una professió”, on explicarà el procés de construcció del personatge d’un pallasso, abordant aspectes com la presència, l’energia de la màscara, els moviments interiors o les accions còmiques. “Hem convocat algunes de les pallasses que durant tots aquests anys han estat el nucli de suport del festival i amb les quals comptem per seguir endavant perquè estan creixent professionalment i madurant”, va explicar Trias.

El tret de sortida del festival el donarà el Col·lectiu de Pallasses, un grup format per l’ocasió, amb l’espectacle Cabaret inaugural de pallasses, una mostra de teatre de varietats de les pallasses que han fet història al Circ Cric com Laia Sales, Jimena Cavalletti, Marta Sitjà, Nía Cortijo, Mari Marcos i La Churry. Serà dijous a 2/4 de 10 de la nit a la plaça Joan Serra.

La jornada més forta serà dissabte. Serà el dia amb més activitats obertes al públic, com ara les tres sessions del Taller de clown en família al Casal d’Avis a càrrec de la companyia La Bleda. Durant la mateixa jornada s’han programat els espectacles La Banda Animal, de Paula Malik, Contes per als més petits, de La Petita Lu, La perduda o… la pèrdua?, de Tatiana Torres, o Las Polis, de la companyia del mateix nom, entre d’altres.

El festival s’acabarà el dia 1 amb una desfilada del Trenet del Col·lectiu de Pallasses, que acabarà amb una batucada pels carrers del poble. El mateix dia es representaran espectacles com Ohlimpiadas, de la companyia La Sincro, o La pescadora de somnis, de la companyia Giramàgic, entre d’altres.

  • Compartir