• Compartir

El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló estrenarà el segon film sobre Jacint Verdaguer i el Pirineu

17 de novembre de 2023

Després de Maleïda 1882, arriba Canigó 1883, la pel·lícula que dona continuïtat a l’aventura pirinenca de Jacint Verdaguer. La pel·lícula serà una de les estrenes del 41è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, i es podrà veure per primer cop aquest dissabte a 2/4 de 10 del vespre a la pantalla del Teatre Cirvianum. La primera de les preestrenes programades del film comptarà amb la presència de tot l’equip que l’ha fet possible, encapçalat pel director, Albert Naudin, i pels actors Lluís Soler, Santi Pocino, Sílvia Bel i Xavier Boada. I sense oblidar Bernat Gasull, el biòleg i excursionista que resseguint els camins del poeta pel Pirineu va posar les bases dels dos projectes. En ple rodatge de la pel·lícula, Naudin ja avançava que aquesta tindria algunes diferències amb Maleïda 1882: “Serà més arriscada i hi haurà més ficció”, anunciava el maig de l’any passat a Folgueroles. L’anterior era “una història inacabada”, i aquesta és “el final d’un període de Verdaguer”. Per això el productor i realitzador diu que “fer-ho entenedor, fresc i emocionant ha estat sens dubte el gran repte d’aquesta producció”. A Maleïda 1882, es narrava l’ascensió de Verdaguer al cim conegut amb aquest nom, i actualment més amb el de l’Aneto. Una proesa en aquell moment, travessant una glacera i enfilant-se a més de tres mil metres d’alçada. El to de la pel·lícula era més proper al documental de ficció, la recreació dels fets a partir de les notes del poeta i del guió de Gasull.

A Canigó 1883 es deixa anar més la imaginació, tot i que el punt de partida també és completament real: Verdaguer vol completar el seu coneixement del Pirineu, està escrivint el seu gran poema èpic i sent la necessitat de pujar al Canigó i tenir una vista d’ocell sobre les muntanyes. És “un viatge pirinenc i alhora vital”, en paraules de Jordina Boix, directora de la Fundació Verdaguer. Arrenca al Canigó i acaba a Andorra, travessant a banda i banda, mostrant el massís com una unitat sense fronteres. L’actor manlleuenc Lluís Soler torna a donar vida a un Verdaguer crepuscular, que està a punt de fer la seva última ascensió al Matagalls. És l’any 1901 i ja se sent malalt. Això el porta a mirar enrere i recordar el seu moment pirinenc culminant. També repeteix Santi Pocino, en el paper d’aquest Verdaguer jove. I s’hi introdueix una altra figura, la del canonge Collell, encarnada per un altre actor manlleuenc, Xavier Boada. Ell era el gran amic i mentor de Verdaguer en el moment del seu cim literari, tot i que la relació entre ells dos no va acabar bé. En l’actriu Sílvia Bel pren forma un personatge clau de Canigó, la fada que en el poema encisa el cavaller Gentil.

La preestrena de Canigó 1883 a Torelló anirà seguida d’altres en els propers mesos (la següent, el 27 de novembre a l’ETC de Vic) abans de passar a les sales, el 26 de gener de 2024.

Groenlàndia, protagonista en l’obertura

L’obertura del festival d’enguany tindrà un punt de sorpresa: “El volem començar amb un format diferent del que fan altres festivals”, explicava el seu director, Joan Salarich, el dia de la presentació. En els darrers anys hi ha hagut sempre un territori protagonista, des de Mongòlia fins a la Patagònia, passant per Alaska o el Tibet. I ara serà Groenlàndia, l’illa més gran del planeta, presentada a través de l’espectacle Graoenlàndia, la terra verda.

El presentarà l’humorista Godai Garcia, i comptarà amb música (l’actuació en directe de Carla Serrat), paraula (amb els poetes Raquel Santanera i Josep Pedrals) i arts visuals (el live painting de les torellonenques Ari Miró i Eli Soler). La creació artística embolcallarà el testimoni de dos coneixedors del territori groenlandès, l’antropòleg Francesc Bailon, coneixedor de la cultura dels pobles inuit, i l’explorador polar Ramón Larramendi. “Ens endinsarem en una cultura que coneixem a partir d’alguns tòpics”, diu Salarich. L’acte serà a les 9 del vespre, al Cirvianum.

La imatge d’enguany del festival, creada per la dissenyadora torellonenca Íngrid Picanyol, també pren Groenlàndia com a punt d’inspiració. I ella també es va qüestionar els tòpics. La seva proposta convida “que tothom decideixi si s’hi vol apropar i què vol conèixer”.

Cinc anys de Torelló Mountain Wines, dissabte

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya s’envolta d’una constel·lació d’activitats paral·leles entre les quals destaca el Torelló Mountain Wines, la cita amb els vins de muntanya que aquest dissabte portarà una vintena de cellers a la carpa del Camp Base, a la plaça Nova. “Cada any anem creixent, la mostra ha agafat cert renom i ja ens demanen per venir”, explica un dels seus organitzadors, el sommelier Eduard Rifà. En aquesta edició, la cinquena, hi haurà una vintena llarga de cellers, molts d’ells catalans, però també aragonesos, i de més lluny, un celler de Conca. Dissabte mateix tindran lloc dues sessions de tast al Cirvianum a càrrec de David Seijas, exsommelier d’El Bulli, i la historiadora Romina Ribera (Glops d’història), acompanyats per la música de Sergi Estella.

  • Compartir