• Compartir

‘El faro’, de Robert Eggers

Joan Salvany
10 de febrer de 2020

El blanc i el negre li dona al film una qualitat i un fons que possiblement redundi en un fil de fars de culte. I aquesta estètica pot revertir en una pel·lícula de reflexió i avorrir el personal cansant-lo amb el tsunami de grisos. Com tot a la vida, s’ha d’escollir. Robert Eggers ha escollit el negre i l’ha adaptat meravellosament al guió del seu germà Max. Defensar el producte no és fàcil però sí que podem dir que és una de les millors pel·lícules de por en la qual s’equilibren els ensurts visuals i els auditius. Un combat incruent on el quadrilàter és l’abocador de la vida que passa i els guants, armes de pell enganxosa, bruta… Exemple a seguir d’un cine fantàstic en el qual la bruixa (quin horror!, el portaveu és el mateix) és el mar i el monstre, les elèctriques.

El que seria gespa i bellesa costanera és fang i l’escenari rep les plagues contra les quals lluitaran els principals protagonistes, que són Willem Dafoe i Robert Pattison. Dos faroners que substitueixen durant un mes el personal d’un far situat en una remota illa de la costa de Nova Anglaterra a finals del segle XIX queden atrapats en aquest inhòspit lloc a causa d’una tempesta que sembla no tenir fi i hauran de conviure, menjar, mantenir les instal·lacions i satisfer dues generacions totalment enfrontades. De mica en mica, ambdós començaran a sentir com unes estranyes forces s’apoderen d’ells i els porten a l’enfrontament. Sense saber si el que els passa és fruit de l’aïllament, la tensió per les jerarquies de poder o d’origen sobrenatural, un i altre hauran de trobar la manera de sobreviure a la bogeria.

Elevat als altars del terror independent per la seva òpera prima, la fascinant i inquietant La Bruja, Robert Eggers torna a Nova Anglaterra, encara que ara, dos segles més tard, per explicar una nova i esgarrifosa història a El faro. En aquesta ocasió, una recòndita illa a mercè de la fúria del mar és el teló de fons d’aquest llargmetratge filmat en blanc i negre que evoca clàssics d’èpoques passades, on dos homes oculten secrets inconfessables i comparteixen confidències mentre s’enfronten tant a la natura desbocada com a ells mateixos.

El nominat a l’Òscar Willem Dafoe (Van Gogh, a las puertas de la eternidad) i Robert Pattinson (High Life) signen sengles interpretacions magistrals com els únics protagonistes d’aquest intens cara a cara influenciat pels relats marítims de Herman Melville i Robert Louis Stevenson o els malsons de H. P. Lovecraft, on el joc de llums i ombres aporta un tenebrós i pervers lirisme a una atmosfera insana de la qual emergeixen abrandades lluites de poder, misteris, obsessions i pors. Premiada a Cannes, Spirit, Chicago Adwards, Gotham, Critics, Choice…

  • Compartir