• Compartir

‘El cuaderno de Sara’, una aventura africana

Joan Salvany
7 de febrer de 2018

Norberto López Amado no ha pogut fer front al problema de les guerrilles, les seves bestialitats i el fenomen dels nens soldats d’una manera global. Per això ho fa a través d’aquesta cada vegada millor actriu, Belén Rueda, la qual està buscant a la seva germana petita desapareguda fa uns anys a la zona. L’aventura la portarà a viure situacions inversemblants, fins i tot per a Arnold Schwarzenegger, però la crueltat extrema ajuda a la clara intenció del guionista, Jorge Guerricaechevarría, de denunciar l’explotació humana i la ineficàcia de les ajudes humanitàries.

Admetent que l’acció està ben aconseguida, li falta temperament i pols, tot i haver estat rodada a Uganda, simulació del Congo. Sense estar dotada de la màgia dels clàssics films de safaris al llarg dels seus 115 minuts, ha aconseguit ser la més taquillera del cap de setmana. Laura (Belén Rueda) fa anys que busca a la seva germana Sara, que va desaparèixer en les profunditats de la selva del Congo mentre treballava per a una ONG. Ningú sap què en va ser d’ella, fins que un dia va aparèixer una foto d’un poble miner del Congo on apareixia ella de fons. Decidida a descobrir la veritat, Laura s’embarca en un viatge al cor d’Àfrica, un territori dominat pels senyors de la guerra, on haurà de fer front a tota mena de perills i descobrirà el costat més fosc i brut de l’economia occidental.

“La crueltat extrema ajuda la clara intenció del guionista de denunciar l’explotació humana i la ineficàcia de les ajudes humanitàries”

López Amado (La decisión de Julia), un dels directors de televisió més ben valorats del nostre país pel seu treball en series com El tiempo entre costuras o Mar de Plástico, filma amb un equip, majoritàriament local, i proposa una aventura que combina acció, tensió i emoció, i segueix els passos d’un poderós personatge femení, interpretat per la guanyadora del Goya, Belén Rueda (Perfectos desconocidos). A la recerca de la seva germana desapareguda, a través d’un viatge replet de perills, la protagonista anirà descobrint allò que l’economia occidental no vol que es vegi: una intricada maquinària d’explotació sota el ferri control dels senyors de la guerra africans per proporcionar al primer món les grans quantitats de coltan, el preuat mineral que necessiten els seus aparells tecnològics.

Al mateix temps, la cinta també és un camí de reconciliació entre dues germanes amb conflictes per resoldre i dues formes molt diferents de veure el món. Juntament amb Rueda, completen el repartiment Marta Belaustegui (Francisco, el padre Jorge), la també guanyadora del Goya, Marián Álvarez (Morir) i Malcolm Sitté (Chiringuito de Pepe).

Podeu consultar totes les crítiques de les estrenes de la setmana clicant aquí.

  • Compartir