El proper 10 de juliol farà 25 anys de la reobertura al públic de Sant Pere de Casserres, després de completar unes obres de restauració que van servir per rescatar un dels pocs monestirs romànics que han arribat fins avui amb el mateix aspecte que quan es va construir, al segle XI. Un actiu d’alt valor patrimonial i cultural, amb un entorn natural d’excepció, però que ha vist frenat sensiblement el seu poder d’atracció. “No se li treu tot el profit turístic que té”, admet Aida Canal, tècnica de Turisme del Consell Comarcal, l’administració titular de l’equipament.
La manca de recursos ha estat un dels esculls principals per mirar de reforçar-ne la projecció. Abans d’anar a buscar diners, però, calia poder exhibir un full de ruta. I aquest punt de partida serà, a partir d’ara, el nou Pla d’Usos i Dinamització del Monestir de Sant Pere de Casserres, que l’ens comarcal va aprovar per unanimitat a la recta final d’aquest mandat que ara culmina. El document ha estat redactat per l’empresa STOA, Propostes Culturals i Turístiques, i finançat, en un 80%, per la Generalitat.
El pla destapa algunes debilitats de l’equipament, com la seva ubicació isolada, una exposició permanent “amortitzada”, les zones exteriors no condicionades o la mateixa “manca de planificació estratègica” a mitjà termini. D’entrada, en qüestiona el mateix model de gestió i es proposa separar l’administració del restaurant i la de l’equipament, fins ara a mans d’una única empresa concessionària –que ha complert un primer termini de cinc anys i el passat mes de maig va iniciar una segona pròrroga, ara de caràcter anual–. També es proposa la contractació d’una gerència tècnica i d’un administrador de suport.
El pla concreta 14 línies de dinamització específiques, a partir de quatre eixos: cultura, educació, natura i societat. Una de les prioritats, ara mateix, hauria de ser la renovació de l’exposició permanent, “que ha quedat obsoleta”, admet Canal. La nova proposta ha de convertir-se en el “punt de partida” d’un itinerari museístic més amè i que compti, entre d’altres, amb recursos immersius. Fomentar visites teatralitzades; posicionar-se com a espai ideal per a noves propostes artístiques; o reforçar l’oferta musical, més enllà del Festival d’Estiu, són d’altres accions a considerar. El pla també insisteix en la necessitat de potenciar l’actual programa pedagògic del monestir, per atraure tant un públic escolar com familiar.
Així mateix, el pla proposa aprofitar més espais com a escenaris potencials, com la cambra prioral, l’hospital, el claustre o les dependències monàstiques. Espais que també podrien acollir des de reunions d’empresa, events i celebracions o propostes de turisme de retir monàstic. També es proposa rellançar l’oferta gastronòmica del restaurant, tematitzar-la si cal, per dotar-lo d’un “posicionament propi i diferenciat”. Tot plegat per continuar diversificant la tipologia de públics.
El pla no oblida que, més de 30 anys després de les obres de restauració, han aparegut noves patologies als diferents edificis, tant interiors com exteriors, que també requereixen d’atenció i d’un manteniment periòdic. En aquest punt es determinen les prioritats que caldria abordar de manera més immediata, com la consolidació de l’edifici de l’hospital; la revisió de carreus i lloses de la cornisa de la façana nord de Sant Pere; el tancament de l’església, per tal que no hi puguin nidificar els ocells; la construcció de lavabos completament accessibles a la planta baixa de l’edifici de l’hospital; millora de l’edifici d’acollida, o la construcció d’una escala, i de les mesures de seguretat pertinents, per tal de convertir el campanar en un excel·lent mirador. També s’esmenten aspectes més tècnics, com la millora dels sistemes d’evacuació de l’aigua o la “consolidació” de les façanes del conjunt arquitectònic “de forma gradual”.
Per anar-ho desplegant progressivament, el mateix document fixa un cronograma d’implementació amb tres grans fases, que estaran condicionades tant a les prioritats que marqui el nou equip de govern comarcal com a la capacitat d’aconseguir finançament extern.
Anticipant-se a les línies generals que marca el pla, el passat mes de maig es va inaugurar un nou itinerari ambiental a través de sis plafons que conviden a descobrir la flora i la fauna que acull l’entorn natural del monestir. La proposta està directament adreçada a un públic familiar.