• Compartir

El Concurs Nacional de Balls de Gegants es farà a Moià

Ens de Comunicació
30 de gener de 2020

El món geganter té una cita important per apuntar als seus calendaris aquest any. La vila de Moià ha estat escollida per organitzar el tercer Concurs Nacional de Balls de Gegants l’11 d’octubre de 2020. Aquest certamen és d’edició bianual, i està coorganitzat amb l’Agrupació de Colles de Geganteres de Catalunya.

Tot just fa quatre anys, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya va crear aquest certamen amb l’objectiu de valorar i premiar el ball de gegants. Els requisits principals que han de complir totes aquelles colles que vulguin participar són presentar-se amb una coreografia original i amb música interpretada en directe.

L’esdeveniment és d’edició bianual, i ha acollit les seves edicions anteriors a la ciutat de Barcelona (2016) i a la vila d’Amer (La Selva, 2018), concedint els primers premis a la colla de l’Arboç i a la colla de Badalona, respectivament. Altres colles geganteres també han rebut mencions especials, com ara la colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets del Vallès, la colla Gegantera d’Iluro de Mataró, l’Associació de Geganters i Grallers de Bellvís, l’Associació de Geganters d’Oliana i la colla gegantera del barri de Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat.

La tradició gegantera a Moià es remunta a l’any 1883 amb una parella de gegants que representaven un rei moro i una reina cristiana. L’estrena d’aquests gegants va ser amb motiu del segon centenari de l’Escola Pia de Moià. Durant els següents anys, únicament sortien en dates assenyalades, com ara el Corpus o la festa major.

L’esclat de la Guerra Civil espanyola va provocar que Moià es quedés orfe de gegants fins l’any 1944, data en què s’estrenaria una nova parella de gegants reis: en Ferran i la Isabel. Des de la seva presentació oficial fins ara, aquesta parella de gegants ja són un símbol emblemàtic de la cultura popular de Moià.

I no tot acaba aquí. Amb motiu de la celebració del 75è aniversari d’en Ferran i la Isabel, la colla gegantera va crear el projecte Gegant, destinat a recaptar fons per a la seva restauració. El projecte va ser tot un èxit, i la parella de gegants va celebrar el seu retorn en societat amb una gran festa a Moià el mes de juliol passat.

A més a més, Moià també disposa de la parella de gegants Toll i Teixonera, que reben el seu nom de dues coves prehistòriques situades al Moianès, i de dos gegantons, en Trapella i en Grony, nascuts els anys 2007, 2001 i 2017 respectivament.

  • Compartir