• Compartir

El clàssic ‘Casa de Nines’, del Teatre Centre de Manlleu

25 de novembre de 2022

Una lectura actual i jove d’un dels grans clàssics de l’escena europea. Aquesta és la proposta del grup del Teatre Centre de Manlleu, que aquest cap de setmana estrena Casa de nines, de Henrik Ibsen. El context del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que s’escau aquest divendres, té sintonia amb una obra en què una dona és absoluta protagonista, i al llarg de l’obra pren consciència de la injustícia de la situació en què viu. Casa de nines (1879) és l’obra més representada i traduïda del dramaturg noruec. El seu personatge de la Nora, la dona feliçment casada amb Torvald Helmer que va descobrint al llarg de l’obra que aquesta felicitat és només aparent, ja és una de les grans icones femenines del teatre universal.

El Centre ha fet una aposta pels seus joves en aquest muntatge, el primer que dirigeix Albert Caballeria, vinculat des de molt jove a l’escena manlleuenca. “Volíem fer-ne una que reflexionés sobre la violència”, diu Caballeria. I van escollir Casa de nines, on aquesta no apareix de forma explícita però sí implícita. “Un clàssic sempre sol permetre diferents lectures, Casa de nines no es va escriure pensant en la violència contra les dones però sí que permet aquesta lectura.” Possiblement, el que pretenia Ibsen era fer una crítica a la societat del seu temps, però hi va situar una dona al centre, i això permet portar el text cap als nostres dies. “I com que el seu home no la pega, podem fer més evidents les altres violències.”

Albert Caballeria és jove, la majoria d’actors i actrius ho són més encara. Com Cristina Maroto, en el paper de Nora. La preparació de l’obra en el seu cas no ha estat fàcil: apareix gairebé en totes les escenes, 14 de les 15 de què consta. “És un personatge molt potent, i que té una evolució molt ràpida: comença en un món feliç i estandarditzat, i per una acció que va fer en el passat –que ella creia justa– es veu submergida en una altra situació.” La veu com una dona “valenta”. Maroto va començar al Teatre Centre l’any 2013 quan l’associació va obrir els primers cursos per a joves, i des de llavors ha estat activa a l’entitat. El repartiment està format per deu actors i actrius, la major part dels quals també provenen del planter del Centre.

Casa de nines. Teatre Municipal, Manlleu. Dissabte, 26 de novembre, 9 vespre. Diumenge, 27 de novembre, 6 tarda.

  • Compartir