• Compartir

El casament més ripollès

19 de maig de 2023

Els dos ripollesos que aquest diumenge contrauran matrimoni per l’Església durant el Casament a Pagès, Pierina Roig i Jordi Serrano, pensen que caldria treballar per aconseguir que la Unesco reconegui aquesta celebració com a patrimoni de la humanitat. La demanda l’ha llançat el mateix Serrano perquè considera que “és una festa única i diferencial respecte a altres celebracions tradicionals”. Oficialment, encara no s’ha fet cap pas en aquest sentit, i de fet Ripoll té obert un altre front des de fa vuit anys, perquè la mateixa institució reconegui la portalada del monestir.

El casament es farà durant la 56a edició de la Festa de la Llana que organitza el Centre d’Iniciatives i Turisme, i reprodueix un enllaç matrimonial a l’estil dels que les famílies benestants dels entorns de Ripoll celebraven al segle XVIII. Pierina Roig reconeix que “ens ho va proposar un amic, i encara que nosaltres ja estàvem casats pel civil vam pensar que era una oportunitat única per participar en una festa bonica i molt estimada al poble”. El pas per la vicaria els convertirà en el centre d’atenció durant tot un dia. Per Serrano no serà una experiència nova perquè “estic implicat en diverses entitats, i de fet em fa molta il·lusió”. En canvi, Roig no hi està tan acostumada, tot i que “sempre que m’han demanat de participar en projectes de poble hi he col·laborat”. El popular meteoròleg Francesc Mauri i la periodista Ruth Gumbau en seran els padrins, perllongant la tradició de personatges coneguts pel públic català.

Paral·lelament a la celebració nupcial, la plaça de l’Ajuntament veurà com hi arriba un ramat d’ovelles que seran esquilades per tal de fer una mostra d’oficis relacionats amb l’ofici de pastor, de filadores i de matalassers. La Festa de la Llana s’inicia a les 8 del matí amb l’esmorzar de pastor, el despertar dels trabucaires i l’arribada del ramat d’ovelles al cap d’una hora. Al matí es farà el 17è concurs d’esquilar ovelles.
Els nuvis es trobaran a la plaça Gran per dirigir-se al monestir, on un cop celebrat l’ofici religiós hi haurà un convit amb coca, llangonissa i vi. Durant el cap de setmana es faran activitats vinculades a la festa, com la trobada de música tradicional del Ripollès d’aquest divendres; la primera gimcana del pastor i campionat de munyir ovella ripollesa de dissabte al migdia, i el concert de les corals Orfeó Andorrà i Capella de Santa Maria de Ripoll de diumenge a la tarda.

  • Compartir