El Casal Cultural de Mollet es proposa fer 30 catifes de flors amb motiu de la 30a. edició de la celebració del Corpus
  • Compartir

El Casal Cultural de Mollet es proposa fer 30 catifes de flors amb motiu de la 30a. edició de la celebració del Corpus

24 de maig de 2024

El Casal Cultural de Mollet s’ha proposat fer vora 30 catifes per la 30a edició de la recuperació del Corpus, que se celebrarà aquest diumenge. El mateix Casal Cultural i diverses entitats de la ciutat faran la seva pròpia catifa de flors, que anirà del mateix edifici de l’entitat i Rambla avall fins al carrer de Jaume I.

Les obres, que, a més de flors, estaran fetes amb serradures o marro de cafè tenyit, seran de 2×4 metres cadascuna. “Aquest any, s’ha apuntat més gent que mai a fer catifes, segurament pel component dels 30 anys. Comptem que, per cada catifa, hi haurà 10 o 15 persones treballant-hi”, explica el coordinador dels catifaires del Casal Cultural de Mollet, Josep Cot.

Els participants s’instal·laran a la Rambla a partir de les 7 del matí. S’hi començaran a confeccionar les catifes, que s’espera que estiguin llestes a les 12 del migdia. Després s’hi farà un passada d’autoritats i a la tarda, abans de tancar la jornada, està previst que la colla del Ball de Gitanes de Mollet faci una actuació sobres les catifes. Això serà a les 8 del vespre.

Al llarg de 30 anys, el Corpus de Mollet s’ha consolidat i s’ha convertit en una cita imprescindible al calendari d’actes de la ciutat. Aquesta activitat es va recuperar el 1992, després de temps sense fer-se i amb la particularitat de refer-se, però amb una visió laica.

El Corpus s’ha fet durant aquests anys de manera consecutiva, a excepció dels anys de pandèmia, que es va optar per un altre format.

L’ideòleg de la recuperació va ser el mateix Josep Cot, que admet l’èxit per haver obviat el component religiós en favor de la laïcitat i, per tant, de fer la festa més inclusiva. “Fa 30 anys vaig entrar a la junta del Casal Cultural. No es feia Corpus i la proposta era trencadora, perquè no volíem fer una processó religiosa amb nens vestits de comunió.”

La seva iniciativa, a més de recuperar Corpus, va passar també per revifar la cultura popular en una ciutat que aleshores era un erm en aquest sentit.

Tres dècades després d’aquella proposta, el Casal Cultural pot presumir de fer una festa consolidada, amb persones i entitats implicades. Aquest any, justament, l’entitat també celebra el seu 60è aniversari. La passió a Mollet per les catifes és tal que la setmana passada una delegació de persones de la ciutat va participar en la Convenció Mundial de Catifaires, que es va fer a Guanajuato, Mèxic.

Catifaires de Mollet a la convenció celebrada a Mèxic/Casal Cultural

La Garriga escalfa motors per al Corpur

La Fundació Maurí de la Garriga acollirà la presentació del llibre Corpus. 700 anys de festa a Catalunya, aquest divendres a les 7 de la tarda. L’acte servirà per obrir els actes de Corpus a la Garriga, que duraran fins al diumenge 2 de juny.

El llibre que s’hi presenta, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat i coordinat pel director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Carles Freixas, tracta la importància d’aquesta celebració al nostre país. L’obra, de 350 pàgines, és el resultat d’una exposició que ell mateix va comissariar el 2022 i que s’endinsava en la festivitat de Corpus.

La presentació serà l’inici d’una sèrie d’actes. L’activitat continuarà dissabte a 2/4 de 6 de la tarda amb una plantada de gegants i posterior cercavila. El mateix dissabte a les 6 s’inaugurarà a la sala Dameson l’exposició del 38è Concurs de cartells de Corpus i es podrà votar el cartell que anunciarà l’edició del 2025. A 2/4 de 8, es faran els balls de lluïment a la plaça de l’Església.

  • Compartir