• Compartir

El cant de la terra

12 d'abril de 2023

EL CANT D’UNA TERRA
Autora: Fe Ferré Ferraté
Autors fotografies: Diversos autors
Editorial: La Banya Edicions
Lloc i any edició: Altafulla, Tarragona, 2023
Nombre de pàgines: 166

Quan pensem en la Terra, més enllà del planeta veiem una terra: la nostra terra, la nadiua, la familiar, o la terra de la qual ens enamorem i, en comunió, hi fem arrels. La poeta Fe Ferré Ferraté està molt arrelada a la població prioratina de Cabacés (o Cabassers, la denominació que estimava l’historiador Vicenç Biete). I inspirada com en aquell cant o himne a la terra que forma part de les antigues escriptures vèdiques que diuen: “Terra! Prepara per a mi la mel de la paraula”, amb la mel dolcíssima que prové de la intel·ligència de cor, la poeta ha escrit El cant d’una terra (La Banya Edicions), donant a entendre que cada terra té la seva pròpia cançó, com tenen la seva pròpia cançó indrets tan emblemàtics dels encontorns del poble com l’ermita de Sant Roc o l’ermita de la Foia, on cada 5 d’agost s’hi fa l’aplec festiu que celebra la festa de les Neus, així com el pont Vell i el de Cavaloca, i esmento aquests llocs per ser-me ben coneguts, ja que quan els fills eren adolescents passàvem a Cabacés les vacances d’estiu i Setmana Santa en una casa llogada al carrer Major, molt a prop de l’església amb el seu retaule gòtic. Conec l’encant, l’atractiu d’aquesta població al peu del Montsant: el silenci de les tardes càlides i l’alegria serena que encomana la contemplació de les roques nues que s’enlairen com catedrals.
“Portes la llum del sol / l’encís que somia la terra”, escriu Fe Ferré Ferraté en un dels poemes d’El cant d’una terra. Les oliveres de Cabacés, en terreny de secà, produeixen un oli de primeríssima qualitat. El llibre ha partit d’una inicial idea de Cabacés turisme i l’Ajuntament, que, com diu la poeta en el seu pròleg, va plasmar en una exposició “part d’aquests bocins de paradís en una exposició fotogràfica i poètica”.
El cant d’una terra es divideix en cinc capítols: “Camins de pedra i aigua al peu del Montsant”, “Al peu del Montsant”, “Les ermites”, “Racons d’ahir i d’avui” i “Conreus”. Aquest sentit cant a una terra escrit per Fe Ferré Ferraté s’il·lustra amb fotografies dels llocs, algunes de principis del segle XX que mostren l’evolució del poble. Amb les imatges i els poemes de Fe Ferré Ferraté veiem i escoltem per lloar-ne la bellesa el cant profund d’aquesta “terra agresta, conreada i feréstega, que m’abraces i regales el teu present”.

  • Compartir