• Compartir

El canal de Youtube de Jaime Altozano

Solé
12 de gener de 2020

A aquestes alçades no descobrirem que una dels grans benaurances d’internet és la possibilitat d’enriquir-nos culturalment sense pagar un euro. I amb això no em refereixo a fer el pirata, sinó a gaudir de la generositat de molta gent a qui li agrada compartir coneixements. A Youtube n’hi ha milions, i amb milions de graus d’expertesa i credibilitat, tot s’ha de dir; però escolta, a sobre que ho regalen no ens queixarem pas. El cas és que és molt difícil fer-te un nom enmig d’aquest oceà de youtubers i més fent una cosa sobre la qual hi ha tantíssim de coneixement com la música. Per això, el mèrit de Jaime Altozano és, simplement, descomunal.

El canal de Youtube d’aquest músic, productor musical i divulgador madrileny nascut el 1993 és un fenomen de masses: el va obrir el 2017 per oferir docència musical accessible i gratuïta i avui pot presumir de fregar els dos milions de subscriptors. Les claus? Explicar teoria musical d’una manera àgil, amena, molt didàctica i aplicada a exemples superpopulars, en un llenguatge que enganxa tant el jovent com els més grans. Altozano tant t’explica la formació d’acords tríades com l’origen i els secrets del Cànon de Pachelbel, t’analitza amb la mateixa passió i precisió des de fugues de Bach fins a l’últim hit de la Rosalía, et descobreix per què els discos d’avui dia sonen com sonen o històries sorprenents com la de l’autotuner (dispositiu que afina la veu dels cantants), et descompon amb precisió quirúrgica els elements que defineixen el trap o la música de Prince, etc. Sense prejudicis sobre estils, artistes o modes, perquè tot és música i de tot se’n pot aprendre. El truc és què, a banda de saber-ne molt, el nano té l’habilitat de convertir qualsevol tema en molt interessant.

Jaime Altozano toca molts pals, sí, però entre els seus plats forts hi ha l’anàlisi de bandes sonores. De fet, va ser un vídeo sobre la música d’El senyor dels anells el que va catapultar a la popularitat el seu canal. La profunditat i amplitud de l’anàlisi de melodies, modes, escales, acords, i com el compositor els utilitza per reproduir amb sons els elements del complex món creat per Tolkien és una absoluta passada i, directament, fa que miris les pel·lícules d’una altra manera alhora que comprens en tota la seva dimensió la importància de la banda sonora. Als vídeos sobre aquestes pel·lícules (n’hi ha un per cada part de la trilogia de Peter Jackson) podeu afegir els de Star Wars, Harry Potter o el dedicat a Interstellar, que us sorprendrà.

Tot plegat, explicat de forma molt clara i entenedora, com se li suposa a un canal adreçat a neòfits, però també molt atractiu per als que tinguin coneixements. Si volíeu iniciar-vos en la música però no acabàveu de posar-vos-hi, ara ja no teniu excusa. Mireu un vídeo de prova: us convencerà.

  • Compartir