• Compartir

El Cabró Rock de Vic, a punt

16 de juny de 2023

A mitja tarda d’aquest divendres, sortiran a l’escenari els Bredda, un nombrós grup de nou integrants que ve del Pla d’Urgell i presenta el seu primer disc, Resiliència (Coopula, 2022). Amb ells començarà la tercera edició del Cabró Rock –la quarta si comptem que la d’estrena, en l’any de la pandèmia, es va planificar i no es va poder portar a terme– consolidant-se com a festival de referència a la Catalunya Central i obertura de l’abundosa oferta musical de l’estiu. Des d’aquest moment i durant dues nits, passaran per l’escenari únic de la zona esportiva de Vic un total de 13 noms de l’escena musical catalana. Hi haurà encara un epígon diumenge, amb el Cabró Kids, el final de festa dedicat al públic familiar.

El Cabró Rock és un festival autocentrat en allò que produeix musicalment el país. Després de les cites de Barcelona que pertanyen a una altra dimensió, com el Primavera Sound o el Sónar, és el tret de sortida “de la temporada de festivals del nostre gènere”, explica Oriol Planesas, responsable de comunicació de Midnight Group, l’empresa gestora de la sala de concerts La Cabra. Estratègicament situada en el calendari, atrau el públic que té ganes d’obrir l’estiu i que està responent a la convocatòria: aquest dijous ja quedaven pocs abonaments per als dos dies del Cabró Rock, on també s’hi pot anar amb entrades per a una sola jornada. Es calcula que entre vuit i deu mil persones poden arribar a passar pel recinte.

La programació s’ha enfocat “pensant que cada actuació tingui alguna cosa especial, un valor afegit”, explica Planesas. D’una banda, hi haurà grups que aquest estiu faran molt pocs concerts, un dels quals serà el de Vic: els mallorquins Antònia Font, que oficialment havien tancat la seva gira de retrobada l’octubre passat amb el gran concert del Palau Sant Jordi, però que van prorrogar la gira amb actuacions com la del Cabró Rock en la jornada de divendres, o la del Cruïlla d’aquí a pocs dies; i també els valencians Zoo, dins de la gira del disc Llepolies (Zoo Records, 2021), que al desembre va omplir el Sant Jordi de Barcelona i que s’ha estirat uns mesos més. Al seu costat hi haurà els grups i artistes que arriben amb nous treballs. I aquí la llista és llarga.

Des de The Tyets, que divendres mostraran l’impacte extraordinari del seu Epic Solete i del tema estrella Coti x Coti, o dels Buhos el mateix dia amb els temes del treball La nit està que crema, fins a Els Amics de les Arts, amb el recent treball Allà on volia. I fins als Stay Homas, que ja van actuar fa dos anys al Cabró Rock i ara hi tornen amb el segon disc Homas sota el braç, o Joan Dausà, que no té disc nou però celebra els seus deu anys sobre els escenaris, aquests dos últims la nit de dissabte. El cartell es completa amb la música urbana de Tribade, un Triquell que ja vola més enllà del seu descobriment a Eufòria, o les bandes que tancaran escenaris de matinada: divendres, Les Que Faltaband i dissabte, JazzWoman i Lágrimas de Sangre. Sense oblidar, és clar, El Pot Petit diumenge al migdia al Cabró Kids. Un cartell que es fa també pensant que sigui intergeneracional, “que en un mateix dia gent de diferents edats pugui gaudir de The Tyets i Antònia Font seguits”, i que es va començar a confeccionar fins i tot abans que alguns dels grups esclatessin. Aquests últims, per exemple, repeteixen del Cabró Rock de 2022, on ja van anunciar que preparaven nou disc: “Ho intuíem, però el fenomen Coti x Coti ens ha sorprès gratament, explica Marc Sureda, de l’equip de producció i direcció artística del festival. Tot això passarà, a més, amb una previsió del temps per al cap de setmana on no es veuen pluges.

L’únic dels grans que ha sobreviscut a la pandèmia

El Cabró Rock ha quedat com l’únic gran festival que actualment es porta a terme a Osona, el Ripollès i el Lluçanès que ha sobreviscut a la pandèmia. Havia de néixer l’any 2020 i, amb el cartell fet i tot preparat, va haver de fer marxa enrere. La primera edició, la de 2021, es va fer encara amb el públic assegut per normativa sanitària, tot i que en alguns concerts les cadires van esdevenir un element simbòlic.

L’edició de 2021, la primera de facto, “ens va servir per definir què havia de ser el Cabró Rock, ens vam adonar que havia de ser un festival per a tothom”. Era un dels secrets de l’èxit del Clownia de Sant Joan de les Abadesses, un festival que s’havia d’acomiadar justament aquell any amb els seus fundadors, el grup Txarango, i que ja no es va celebrar més. Tampoc sembla que hagi de tornar el Bioritme. Després de dues edicions anul·lades a Vilanova de Sau, l’any passat el festival va decidir traslladar-se a Torelló per estalviar complicacions logístiques, però va ensopegar amb un cap de setmana final d’agost en què la pluja no va faltar a cap de les quatre jornades. Enguany, l’organització no ha donat senyals de vida, i des de l’Ajuntament de Torelló asseguren que no n’han tingut notícia. Es dona per desaparegut.

Tot i que de dimensions menors, amb unes dues mil persones de públic, el que sí continua i amb molta vitalitat és el Cantilafont. El festival itinerant del Lluçanès no ho serà tant en la seva onzena edició, ja que repetirà escenari a Sant Feliu Sasserra (curiosament, un municipi que en les dates del festival, els dies 14 i 15 de juliol, ja no formarà part oficialment d’aquesta comarca).

  • Compartir