El Ball de Gitanes omplirà les places del Baix Montseny, l'Ametlla i Montmeló
  • Compartir

El Ball de Gitanes omplirà les places del Baix Montseny, l’Ametlla i Montmeló

17 de febrer de 2023

La plaça de la Vila de Sant Celoni plena de gom a gom pel ball de Gitanes serà a partir d’ara un record llunyà. Almenys fins a nou avís. La colla de Gitanes ha decidit per aquest 2023 consolidar l’aparcament del pavelló 11 de Setembre com el nou epicentre de la ballada. L’any passat ja es va fer en aquest espai per esquivar les obres de renovació de la plaça de la Vila..

“Els últims anys ha incrementat el nombre de persones que participen a les Gitanes i la plaça té els dimensions que té. No hi cabíem i des del grup promotor de les Gitanes ens va semblar que era més important que tothom qui vulgués tingués dret a ballar que haver de mantenir el lloc, per molt que hi tinguem un afecte molt fort”, explica una de les responsables de la colla del Ferro, Laia Dou.

El nombre de balladors que actuaran aquest any, com els anteriors, és important. Dansaran unes 140 parelles diumenge, durant l’actuació del Ferro, que és la ballada dels grans. “Aquest any hi ha hagut una inscripció força alta i, per sort, poques baixes”, admet Dou.

Dissabte, durant la dels petits –el Filferro–, hi haurà unes 80 parelles. I això, sense comptar els Diablots i la quarantena de músics de l’orquestra Principal del Ferro, que també ha engruixit capacitat. “Vam muntar un espai amb les dimensions de la plaça, i al primer assaig per la ballada d’aquest any ja vam veure que era impossible fer-ho allà.”

En contrapartida, la cercavila prèvia a la ballada començarà a la plaça de la Vila per comptes de l’Esplai, com es feia habitualment. El creixement de les Gitanes s’explicaria, segons Laia Dou, per la difusió i la bona premsa que s’ha fet els últims anys d’aquesta tradició.

Sant Esteve de Palautordera i Sant Celoni viuran les ballades més nombroses
Una imatge de la ballada de l’any passat a Sant Esteve/Aitana Such

BALLADA A SANT ESTEVE

A Sant Esteve, la festa d’aquest any tindrà un aire especial després que se’n compleixin 10 de l’última ballada en vida de Joan Serra, considerat “l’ànima” de les Gitanes del poble.

Va morir l’estiu del 2013 a 66 anys. La colla té previst fer-li un homenatge, encara que prefereixen no donar-ne detalls i mantenir la sorpresa fins l’últim moment. Un dels altres al·licients de les Gitanes del 2023 serà veure els nous colors de faldilles que ha preparat la colla.

La ballada començarà a les 12 del migdia a la plaça Joan Serra, l’espai que van batejar amb el nom del ballarí i coreògraf. Es tracta d’un personatge molt conegut i estimat a Sant Esteve per ser cabdal en la recuperació de les Gitanes a principis dels anys 80, ara ja fa més de 40 anys. “Ell en va ser l’ànima”, recorda Alfons Bosch, que participa en la festa des dels primers anys.

Serra, que venia de Rubí, es va establir a Sant Esteve i aviat va començar a participar en l’Esbart. “Ell va descobrir que a Sant Esteve hi havia hagut tradició del Ball de Gitanes. Llavors ningú en sabia res ni d’on venia”, recorda Bosch. Joan Serra va començar a investigar sobre aquella tradició, que havia quedat fulminada durant anys.

Va començar a trucar a portes, a demanar cançons i a repetir a la gent gran que li cantessin les tonades. “Li taral·lejaven les cançons i ell les gravava. Després va fer les coreografies a partir del que li havien explicat”, diu Bosch.

Joan Serra va refer un ball gairebé de cap a peus: amb una jota, una polca o un xotis, peces que es continuen ballant cada Carnaval. Només el seu fill, el també ballarí Magí Serra, en va incorporar una de nova ara fa uns anys: L’entremaliada.

A Sant Esteve, la feina de Joan Serra l’ha seguit Cisco de Sande, que és el responsable de la ballada, pròpiament. “Vaig començar ajudant en Joan amb la gent que entrava nova; jo els ensenyava els balls. En un moment determinat en Joan va decidir que era el moment de plegar i em va passar el relleu a mi. Era el 2011, dos anys abans que morís”, recorda De Sande.

Per ell, que no s’ha dedicat mai professionalment a la dansa, Joan Serra va ser tot un mestre. “Em va fer descobrir la dansa tradicional catalana, les Gitanes… Em va fer veure que no era avorrida, sinó tot al contrari.” De Serra, explica que va saber adaptar la dansa tradicional catalana introduint-hi conceptes de contemporània. I detecta aquest com un dels seus grans llegats.

L’AMETLLA

La ballada de l’any passat a l’Ametlla /Julián Vázquez

Un total de 74 persones ballaran gitanes aquest cap de setmana a l’Ametlla. Com és tradicional, es faran dues ballades, una dissabte a les 5 de la tarda amb l’Agrupació Gitanes de Martorelles com a colla convidada, i una altra dilluns a les 6 de la tarda amb les colles de la Comissió de Carnaval i Gitanes de l’Ametlla.

Totes dues ballades es faran al pavelló d’esports i, com ja és habitual, comptaran amb música en directe a càrrec de la cobla Lluïsos de Taradell.

La gran novetat d’enguany és l’estrena d’una nova colla infantil, els Plançons, formada per nens de fins a 4 anys, que se sumarà a la resta de colles de l’entitat, les Petites, els Joves, els Grans i els Diablots. “Aquest any hem augmentat molt el nombre de balladors, i això és positiu. D’una banda, incorporem aquesta colla nova, i de l’altra hem sumat nous integrants a la resta de colles”, explica la presidenta de Comissió de Carnaval i Gitanes, Emma Puig.

Puig també destaca el retorn a la normalitat després de dos anys marcats per la Pandèmia. “El 2021 vam fer una ballada a l’estiu, però només va ballar la colla jove i els assajos es van haver de fer amb moltes restriccions. I l’any passat ja vam poder tornar a ballar per Carnaval, però encara ho vam haver de fer amb mascareta i els assajos estaven condicionats per l’evolució de la pandèmia. Aquest any, per fi, tornarem a ballar amb normalitat.”

LLINARS

La colla de Llinars en la ballada de l’any passat/Griselda Escrigas

El Ball de Gitanes tornarà a omplir la plaça dels Països Catalans de Llinars, amb la 31a edició de la ballada de la colla Giola, amb la col·laboració de la colla gegantera La Patufa.

La ballada serà diumenge al matí i aquest any tindrà com a principal novetat la instal·lació de grades a tota la plaça per encabir el públic que vulgui presenciar l’espectacle. Fins ara, només hi havia una grada en un dels laterals i fileres de cadires a l’altre i al fons.

Per 30è any consecutiu, l’orquestrina la Principal Primera s’encarregarà de la música de la ballada. De la primera formació encara hi són en Mateu Aregay i en Germà Morlans. Posteriorment s’hi han anat afegint altres músics que encara en formen part, com és el cas de Jaume Bardenas, Joan Vidal i Francesc Vidal.

Com l’any passat, alguns alumnes de l’escola municipal de música també participen del conjunt.
A 2/4 d’11 del matí començarà, a la plaça de la Vila, una cercavila de la colla amb ballades a totes les places, que estarà acompanyada per la parella de gegants en Rimbau i la Sibil·la i la música de l’Ós Pedrer, fins a arribar a la plaça dels Països Catalans.

Al punt del migdia començarà la ballada a la plaça amb la participació de tots els seus elements tradicionals: la capitana de cavall, el vell i la vella, els diablots, les cambreres i les parelles de gitanos i gitanes encapçalades pels nuvis. En total enguany, hi haurà 48 parelles d’adults i 32 parelles infantils.

MONTMELÓ

La ballada de l’any 2019 a Montmeló / Griselda Escrigas

Un total de 30 parelles participaran en la ballada de gitanes d’aquest diumenge a les 11 del matí a la plaça de la Vila de Montmeló. En aquesta ocasió, no hi haurà colles convidades d’altres municipis i només ballaran les de la localitat. Així, hi prendran part les 14 parelles dels grans, les 7 dels veterans, les 5 mitjanes i les 4 petites.

L’actuació començarà amb el tradicional Ball de l’Homenatge, que aquest any interpretarà la parella formada per Josep Martí i Núria Ductuyat. Com cada any, aquest ball es dedicarà a una persona o un fet concret, però es manté en secret fins al mateix moment. La música de la ballada la posarà el grup La Catxutxa, de Lliçà d’Amunt.

Les colles de gitanes de Montmeló són unes de les més tradicionals del Vallès Oriental. Aquest any recuperen la ballada coincidint amb la celebració del Carnaval. L’any passat es va haver d’endarrerir i no es va poder fer fins al mes de juny. La raó va ser el rebrot que hi va haver a finals del 2021 de la covid, d’una banda i, de l’altre, al fet que per Sant Jordi, quan es pretenia fer, va ploure.

Com també és tradicional en la ballada de Montmeló, la parella que protagonitzarà el Ball de l’Homenatge escollirà les dues persones que ho faran l’any vinent.

  • Compartir