El Ball de Gitanes mobilitza més de 1.600 persones al Vallès Oriental
  • Compartir

El Ball de Gitanes mobilitza més de 1.600 persones al Vallès Oriental

9 de febrer de 2024

El ball de gitanes mobilitzarà més de 1.600 persones arreu del Vallès Oriental al voltant de les festivitats del Carnaval. És una xifra superior a la de l’any passat, segons les colles consultades per EL 9 NOU, que coincideixen a afirmar que han crescut en nombre de balladors.

La ballada de Gitanes de Granollers diumenge passat a la Porxada/Toni Torrillas
La ballada de Cadedeu/David Perelló

Més de 1.250 d’aquests balladors i balladores hauran sortit a plaça entre el cap de setmana passat i aquest cap de setmana que coincideix amb la celebració del Carnaval. I cal sumar-hi les gairebé 400 persones que ja van ballar el cap de setmana passat a Granollers i a Cardedeu.

Que bona part d’aquests nous membres de les entitats siguin joves referma no tan sols que les gitanes viuen un bon moment de popularitat, sinó sobretot que el seu futur està assegurat i que no cal patir pel relleu generacional.

A l’Ametlla es faran dues ballades, aquest dissabte i dilluns a les 6 de la tarda al pavelló d’esports. Hi participaran cinc colles: una de joves, una de grans i tres d’infantils, els plançons, els petits i els mitjans –aquesta última colla s’estrena enguany-. En total, sumaran més de 80 balladors, amb una quinzena de noves incorporacions.

Colles de l’Ametlla en la ballada de l’any passat/Julián Vázquez

A la Garriga, que ballarà gitanes el dia 18, hi participaran 64 persones. Montmeló també ballarà gitanes aquest diumenge, amb 75 participants, comptant una nova colla d’exballadors. I a Santa Eulàlia, on es ballarà el mateix dia, n’hi haurà 70.

La ballada de Montmeló, l’any passat/Toni Torrillas

El Ball de Gitanes també ha trobat nous adeptes a Sant Celoni, Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera. A la capital del Baix Montseny, només aquest diumenge hi ballaran unes 330 persones de la colla dels grans –40 més que l’any passat– i de gairebé 190 a la dels petits. La ballada coincidirà amb el 15è aniversari de la creació de la banda de música de les Gitanes, la Principal del Ferro. A Santa Maria de Palautordera, la colla s’ha engreixat el doble –de 30 persones a 60– i tindrà un grup de nens per primera vegada a l’actuació, prevista pel dia 18.

La plaça de la Vila de Sant Celoni en la ballada de l’any passat/Ainta Such
Les Gitanes de Sant Esteve tornen aquest diumenge. En la imatge la ballada de l’any passat/Aitana Such

En nombres absoluts, una de les crescudes més importants de la comarca és a Sant Esteve, que passa de 200 balladors a més de 260 només en un any. El nombre d’adeptes ha augmentat, sobretot, en la franja d’edat propera als 30 anys, segons explica un dels membres de l’organització, Quim Frigola. “Hi ha un gruix de gent que potser no va entrar a ballar quan tenia 18 o 19 anys i que ara, després d’un temps, s’està apuntant a la colla. Les Gitanes són un element vertebrador a Sant Esteve: la gent veu la ballada i després té ganes d’apuntar-s’hi.”

La renovació de balladors ha coincidit també amb un relleu generacional a l’organització. Els que ho havien muntat tota la vida han anat deixat pas als més joves de manera progressiva els últims anys. “Aquest any sí que és cert que hem començat a portar més la coordinació i la logística, però els grans hi continuen sent”, explica Frigola, que és dels joves. El nou grup està format per persones a l’entorn dels 25 i els 30 anys.

A Llinars, les gitanes tornaran a les places aquest diumenge de Carnaval, en la 32a ballada de la Colla Giola. Aquest anys hi haurà 58 parelles d’adults, 10 més que l’any passat, i 35 d’infantil, 3 més que el 2023. Tot plegat suma un total de 186 balladors.

Les Gitanes de Llinars, l’any passat/Julian Vázquez

Serà una de les edicions amb més parelles a la plaça, amb alguns antics balladors que s’han tornat a afegir i altres de nous. Les parelles que l’any passat van fer el salt de la colla infantil a la dels grans ja faran totes les danses. Com des de fa 31 anys, l’orquestrina la Principal Primera s’encarregarà de la part musical i tornarà a comptar amb la col·laboració d’alumnes de l’escola de música del poble.

A la Garriga i a l’Ametlla, les Gitanes estan d’aniversari. L’associació Ball de Gitanes de la Garriga celebrarà aquest cap de setmana els 200 anys de la primera referència documental d’aquesta dansa a la població. A l’Ametlla, la Comissió de Carnaval i Gitanes commemorarà el 140è aniversari de la primera ballada de la qual es té constància. Tot plegat passa en un moment dolç per a les dues entitats, que com la resta de grups de gitanes de la comarca han crescut en nombre de balladors.

La ballada de la Garriga de l’any passat/Ramon Ferrandis

La primera ballada documentada a la Garriga data de 1824. “L’historiador Jordi Llimargas va trobar un ban municipal d’aquell any en què l’alcalde d’aleshores, Vicenç Santigosa, introduïa restriccions a les festes de Carnaval. Cal tenir en compte el context històric. Veníem del Trienni Liberal i tornàvem a l’absolutisme. Per tant, les autoritats volien controlar totes aquelles festes i iniciatives populars que els feien por. El Carnaval n’era una, i tot i que es van prohibir molts dels seus actes, les gitanes sí que es van autoritzar. Per això sabem que es van fer aquell any a la Garriga”, explica Carles Riba, president del Ball de Gitanes.

El tret de sortida de la celebració del bicentenari serà una ponència del mateix Llimargas, aquest divendres a les 7 de la tarda a la Fundació Maurí. En acabat s’inaugurarà una exposició commemorativa a la sala Andreu Dameson, on es podran veure documents, fotografies, materials com ara mantons, faldilles, castanyoles o espardenyes, i testimonis audiovisuals dels 200 anys d’història del ball de gitanes a la població.

A l’Ametlla, la primera ballada de gitanes de la qual es té constància es va fer el 1884. “De gitanes ja se’n ballaven abans, al poble, però la d’aquell any és la primera que tenim documentada. S’hi va referir l’historiador Ramon Maspons en un article titulat “Miscelània folklòrica”, que va publicar el 1987 dins del Butlletí de l’Agrupació Excursionista de Catalunya. Entre altres coses, hi explicava que en aquella primera ballada hi havia participat una colla de Santa Eulàlia”, apunta Emma Puig, de la Comissió de Carnaval i Gitanes.

Amb motiu d’aquest aniversari, durant la ballada de dilluns vinent, que es farà al Pavelló d’Esports de l’Ametlla, es farà un homenatge a antics balladors nascuts entre 1940 i 1949. “Els reservarem un lloc per seure a primera fila, i a la meitat del ball se’ls dedicaran unes paraules de reconeixement i se’ls farà un obsequi”, avança Puig.

  • Compartir