El Ball de Gitanes de Lliçà d'Amunt celebra el 40è aniversari
  • Compartir

El Ball de Gitanes de Lliçà d’Amunt celebra el 40è aniversari

19 d'abril de 2024

L’associació Ball de Gitanes de Lliçà d’Amunt commemorarà diumenge el 40è aniversari de la recuperació d’aquesta dansa al poble. L’acte central serà una ballada que es farà diumenge al matí a l’aparcament de l’Aliança, i on a banda de l’entitat amfitriona participaran també les colles de gitanes de Martorelles i Parets.

L’activitat començarà a les 10 amb un esmorzar popular. A 3/4 d’11 es farà la concentració de les colles, i a les 11 començarà la ballada. En total, hi participaran 126 persones.

Els membres de la colla a Montserrat, l’any passat/Ball de Gitanes de Lliçà d’Amunt


A l’acte s’hi sumarà la Colla de Gegants de Lliçà d’Amunt, que també celebra enguany el seu 40è aniversari. “Farem una dansa conjunta amb ells al principi i una altra al final”, avança la tresorera del Ball de Gitanes, Assumpta Regales.

Un d’aquests balls serà la Tarantela del Comandant, una peça composta per Lluís Loza en homenatge de l’expresident de l’entitat Joan Cladellas, a qui es coneixia popularment com el Comandant. Loza és un dels membres de La Catxutxa, l’orquestra pròpia del Ball de Gitanes de Lliçà d’Amunt. El segon ball serà la Polka d’Our, una peça habitual dels actes dels gegants del municipi.

D’altra banda, i dins dels actes commemoratius del 40è aniversari, l’entitat ha organitzat un taller popular de ball de gitanes que es farà dissabte a 2/4 de 5 de la tarda al mateix aparcament. “És una activitat popular oberta a tothom”, explica Regales.

Lliçà d’Amunt va recuperar el ball de gitanes durant la festa major de 1984. Al cap de dos anys es va constituir l’associació que des d’aleshores s’encarrega de dinamitzar aquesta dansa a la població, que actualment té 60 balladors repartits en quatre colles: els petits, els mitjans, els joves i els grans.

“A Lliçà d’Amunt hi havia hagut una entitat de ball de gitanes durant la dècada dels anys 20 del segle passat. Tot el que en sabem ens ho van explicar al seu moment testimonis de l’època que ho recordaven”, apunta la tresorera.

“Sobre les ballades de gitanes que s’havien fet antigament al poble, en arxius i hemeroteques hem trobat referències que van fins a 1879, però suposem que abans ja se’n ballaven”, afegeix. “Des que es van recuperar el 1984, mai han deixat de ballar-se. I per l’entitat hi han passat moltes persones del poble”. Alguns dels membres històrics de l’associació seran presents a la ballada de diumenge.

  • Compartir