• Compartir

El 27è Festus aplega a Torelló una vintena d’espectacles en dos dies

24 de maig de 2024

Allò comú. Aquest és el tema sobre el qual gira la 27a edició del Festus, el Festival d’Arts al Carrer de Torelló. Un lloc comú que pot ser la mateixa cultura. O en sentit físic, els espais públics a l’aire lliure on es desenvoluparan la majoria de la vintena de propostes que es despleguen entre aquest divendres i dissabte. “És sobre aquesta proposta que convidem els artistes”, explicava el director artístic del festival, Blai Marginedas, el dia de la presentació.

De l’agenda d’arts escèniques en destaquen espectacles de circ com Zloty, de la Cia. Pau Palaus, que portarà un aire tendre i nostàlgic de pallassos aturats en el temps a la plaça Nova. També la Cia. Pagans, que a la zona esportiva presentarà El valor de res, muntatge en què es convida el públic a un aquelarre “de llegir llibres enmig del bosc, jugant amb l’objecte digital i l’analògic”, diu Marginedas. Totes dues propostes seran tant divendres com dissabte. Yldor Llach, un dels millors acròbates sobre bicicleta, s’exhibirà a la plaça de la Vila divendres, mentre que els austríacs Vanholzers –l’única aportació internacional d’enguany– ballaran als jardins de Can Parella dissabte incorporant la tecnologia amb intel·ligència artificial. Sens dubte, una altra de les aportacions més singulars del Festus serà quan Moon Ribas i Quim Girón convidaran el públic –equipat amb un esquellot electrònic– a convertir-se “en una ramat de xais, en una comunió gregària”. La plaça Vella es recupera com a escenari amb la dansa de Du’K’to.

Tot i que el circ i la dansa, amb tocs de performance, ocupen una part important de la programació, també en destaca la música. Del divendres, en destaquen els osonencs Power Burkas, amb els temes del seu Naïf, potser (BCore, 2021). Però abans també l’extensa banda The Wale Trip i després, Mainline Music Orchestra en clau electrònica, tot als jardins de Can Parrella. El mateix escenari on dissabte hi haurà vermut musical amb Andrea Zarco i a la tarda, la reunió única d’un col·lectiu de músics procedents de diferents bandes (La Troba Kung-Fu, els mateixos Power Burkas, Els Surfing Sirles i altres) per reinterpretar un clàssic de la música experimental nord-americana del segle XX, In C de Terry Riley. La nit musical acabarà amb uns dels caps de cartell, el duet lleidatà Renaldo & Clara, amb el seu nou disc, La boca aigua. I abans també hi haurà hagut música a la plaça de la Vila amb el basc Amorante (Iban Urizar), que fa pocs dies era al festival EnCanta de Roda de Ter compartint escenari amb Los Sara Fontán i ara arriba a Torelló en solitari amb el treball Harri Herri Har.

En l’apartat musical, hi ha també dissabte dos escenaris d’aire off del Festus. Un és a La Carrera, amb concert a peu de carrer de sis bandes de punk, rock i hardcore fins a la mitjanit. I un altre és al pàrquing de l’Arxiu, programat des de Ràdio Ona i el col·lectiu Tant per Cent Música, pel qual passaran les formacions Nosbasko, Refugi, The Florr i Bernarda.

Material de la nau dels Carrossaires, en unes escultures

La nau dels Carrossaires, on es preparen les carrosses del Carnaval de Torelló, ha estat l’espai de treball de Jordi Mitjà, en una de les aportacions més singulars del Festus en les arts plàstiques. Amb materials de desfeta que aprofitava, ha creat escultures que es podran veure tant divendres com dissabte al pati de Can Parrella amb el títol de “Catarsi amb fuites”. Clara Nubiola, per la seva part, crearà “un pergamí gegant per allargar converses que passen dins de l’espai públic”. Una instal·lació permanent que transitarà pel centre de Torelló els dos dies del festival.

  • Compartir