• Compartir

Donar curs a la nostra creativitat

Eulàlia Robert
8 d'octubre de 2020

Podríem dir que la creativitat és un estat intern que té a veure amb el joc, la curiositat, la il·lusió, la motivació…

La creativitat està relacionada amb l’aprenentatge, amb el provar i observar-ne el resultat, amb dur a terme una activitat de formes diferents.
Pràctiques com “el no-judici” afavoreixen que ens atrevim a provar formes noves, camins nous, que descobrim noves maneres de viure una situació quotidiana.

La creativitat és quelcom intrínsec en l’ésser humà i es pot afavorir i desenvolupar.

L’ésser humà i tot el seu sistema neuromuscular, tota la seva fisiologia, està preparada perquè siguem creatius.

Depenent de les nostres experiències en la vida i de les respostes rebudes als nostres actes creatius, aquests es van reforçant o van quedant limitats. Depenent de si hem sentit que rebíem suport i hem estat reforçats a l’hora de fer alguna cosa de forma diferent, hem reunit més atreviment per continuar fent-ho durant la nostra vida.

Però fins i tot si no hem sentit que rebíem suport en la nostra creativitat, sí que ens podem permetre pensar diferent, el que anomenem “pensar fora de la caixa” (out of the box, en anglès) és molt important en el desenvolupament de la nostra creativitat.

Creativitat té a veure amb “estar obert a opcions” amb imaginació, amb pluges d’idees, però també amb concreció, amb aterrar les idees en accions i passos concrets, amb aprendre “fent”, amb trobar alternatives si els passos que anem posant en marxa no resulten eficaços. Aquí és important la flexibilitat i aquesta actitud de “mans a l’obra”.

També és important en els processos creatius que siguem capaços d’avaluar els resultats del que anem aconseguint. Necessitem saber si el que fem funciona o no i per això necessitem ser capaços de realitzar una valoració autocrítica, sense jutjar-nos, però sent realistes i conscients de com podem millorar en alguna part del procés creatiu.

La creativitat requereix escoltar les nostres intuïcions i posar-les en pràctica, eventualment.

La capacitat de ser creatiu es pot estimular a través de llenguatge simbòlic, de la utilització de metàfores, a través de l’expressió artística en les seves múltiples manifestacions i això està relacionat amb els nostres sentits i com els anem estimulant en el nostre dia a dia.

Per això és fonamental practicar visualitzacions de com quedarà aquesta idea que estem imaginant, dibuixar-la o buscar imatges que la representin, adonar-nos de com em sentirem quan aquesta idea estigui ja concretada, què sentirem al nostre voltant i què ens direm internament.

Comencem pensant en un projecte nou, obrim un diccionari per qualsevol pàgina, escollim a l’atzar alguna paraula i ara, fem-la servir per trobar idees pel nostre projecte. Ho provem ?
Donem curs a la nostra creativitat.

  • Compartir