• Compartir

D’on va sorgir la idea d’amagar els likes i els retuits?

Tecnonews
17 de setembre de 2019

Des de fa uns mesos, hi ha certa preocupació en la indústria tecnològica sobre l’efecte psicològic que provoquen els likes i retuits (o la seva absència) en els internautes, que en molts casos han demostrat una excessiva dependència d’aquestes mètriques com a mesura de la seva acceptació social.

És per això que tant Instagram com Twitter han iniciat un experiment restringit de moment, però que té tots els números de ser ampliat en un futur pròxim: amagar els likes i retuits generats pels posts, de manera que aquests siguin consultables, però no es mostrin explícitament quan donem un cop d’ull al nostre timeline.

Però aquest corrent té un precedent poc conegut que es remunta a 2012, i que té nom propi: Ben Grosser. Segons explica Will Oremus a OneZero, mitjà de la plataforma Medium, aquest artista i programador informàtic d’Illinois (els Estats Units) ha estat ignorat durant pràcticament set anys per les grans tecnològiques del Silicon Valley que, no obstant això, han anat incorporant parts del seu discurs antimètriques de les xarxes socials en els seus propis discursos, i han teixit recentment el moviment cap a l’abolició d’aquestes que estem vivint.

Ell mateix, utilitzant els seus coneixements de programació, va crear una extensió per a Google Chrome anomenada Facebook Demetricator, la qual eliminava valors com els likes i el nombre de comparticions d’un post en la xarxa social de Mark Zuckerberg.

Aquesta extensió va ser eliminada per Google de la botiga d’aplicacions del navegador el 2016 a causa, segons van explicar, d’una petició per part de Facebook, però amb l’ajuda de l’Electronic Frontier Foundation, va aconseguir que Google retornés l’extensió a la Chrome Web Store, encara que Facebook mai no va respondre als seus comunicats.

El 2014, Grosser va publicar un article sobre la desmetrificació de les xarxes socials a Computational Culture, del qual es van fer ressò diversos mitjans i que li va permetre fer-se un cert nom entre els pensadors dedicats al sector tecnològic, ja que alguns directius de companyies del sector van recollir les seves idees.

L’any passat va tornar a llançar un programari, aquesta vegada per desmetrificar a Twitter, el qual va merèixer un comentari del mateix Jack Dorsey, cofundador i CEO de Twitter, en què es mostrava interessat per la funcionalitat que aportava l’extensió, i en què afirmava que en la seva empresa s’estava parlant del que incentivava l’experiència oferta als usuaris per Twitter, en referència precisament als likes i els retuits.

Amb menys fortuna va passar la seva extensió per desmetrificar Instagram. És clar que aquesta solament funcionava en la web, tal vegada l’accés menys emprat pels usuaris del servei, que treballen més a partir de l’app.

I, malgrat tot, solament des de Twitter han reconegut a Will Oremus la influència de les idees de Ben Grosser en les seves respectives iniciatives per liderar la desmetrificació de les xarxes socials.

Les primeres proves per a això s’estan duent a terme ara, però el gruix dels usuaris encara podríem trigar molt a veure els resultats a través d’una actualització de les respectives apps i serveis web que eliminin, definitivament, els likes i retuits de la vista pública, i solament cadascun de nosaltres sapiguem els que tenim.

  • Compartir