• Compartir

Documentals de muntanya i aventura a Calldetenes

17 de febrer de 2023

D’entrada gratuïta i amb el caramel de poder parlar al final de cada projecció amb protagonistes o membres de l’equip de rodatge. Són dos trets distintius del Cicle d’Audiovisuals de Muntanya i Aventura de Calldetenes, el CAMAC, que engega la vuitena edició aquest cap de setmana i proposa tres dies de sessions a l’Auditori-Teatre. Entre aquest divendres i el de la setmana vinent desfilaran per la pantalla, en concret, set produccions que conviden l’espectador a viatjar des de Jordània fins a Xile, el Perú o Kènia, i amb el substrat d’esports tan diversos com l’alpinisme, l’escalada, el caiac, l’esquí extrem, la travessa en bicicleta i el salt base.

Gil Erra, del Club Excursionista Calldetenes, l’entitat que organitza el CAMAC, destaca que se selecciona les filmacions procurant que hi hagi molta representació catalana –fins i tot osonenca, com aquest 2023 amb l’escalador manlleuenc Miquel Casas– en combinació amb caps de cartell internacionals. És el cas de Gaspard Buraud, que la setmana que ve es desplaçarà des de Chamonix per compartir amb el públic un documental –Upurkushun– en què vuit joves francesos emprenen una expedició al Perú amb l’objectiu de viatjar, descobrir i esquiar pics andins de gran alçada. “Volem potenciar en gran pantalla tant l’audiovisual català, de gent de prop que fa coses interessants, com filmacions fora de circuit, i també algunes que ja hagin passat per altres festivals”, explica Erra.

Tot plegat es materialitza en dos divendres al vespre amb la projecció de tres audiovisuals, mentre que entre setmana, dimarts, es dedicarà a un monogràfic sobre escalada partint de l’experiència de Roca Nua, una associació catalana que defensa la tradicional i compatible amb preservar l’estat natural de les roques. Erra detalla que, amb aquesta activitat, la voluntat és fomentar el debat i crear consciència, ja que cada vegada hi ha més gent practicant esquí de muntanya, raquetes, escalada… “I està passant que es talla vegetació per obrir vies, es deixa material penjat… Tot això genera el seu impacte i comporta canvis d’hàbits en els rapinyaires, per exemple.” Participaran de la taula rodona postdocumental de Roca Nua els alpinistes i escaladors Jordi Esteve, Gerber Cucurell i Bernat Vilarrasa.

Com és habitual, completa el cartell del CAMAC una exposició que es podrà veure cada dia; en aquesta vuitena edició, amb fotografies d’Eduard Crispi. “Tot de franc i lliure accés fins a esgotar les 450 butaques de l’Auditori-Teatre”, recorda Erra.

  • Compartir