• Compartir

‘Dia de lluvia en Nueva York’, de Woody Allen

Joan Salvany
31 d'octubre de 2019

Diu Woody Allen que quan mori tirin les seves pel·lícules al mar (no deu saber res del moment ecològic actual), però sense saber res ens presenta una comèdia lleugera que ha realitzat amb una mà mentre amb l’altra es pren un cafè. El resultat és una comèdia juvenil blanca com el sucre, però amb un muntatge magnífic en el qual no hi ha grans riallades però sí un somriure intel·ligent i permanent. Cap dels seus diàlegs té pèrdua. Amb Vittorio Storaro de nou a la càmera.

La revista de la universitat ofereix a Ashleigh l’oportunitat d’entrevistar el director de cine Roland Pollard a Manhattan. Ella i el seu xicot, Gatsbu, veuen l’oportunitat de gaudir d’un idíl·lic cap de setmana en què ell, d’origen novaiorquès, li mostri els seus llocs favorits de la ciutat. Però el sol donarà pas a la pluja i la parella s’anirà separant per una sèrie de casualitats. Ella coneixerà personalitats de la gran pantalla en contactar amb els que li han facilitat l’entrevista. Abandonat, ell es trobarà amb una noia del seu passat, la germana petita d’Ashleigh.

En el seu enèsim passeig pels carrers de Manhattan, Woody Allen (Wonder Wheel) compon un homenatge en clau de comèdia als clàssics romàntics de Hollywood. Amb la identitat com a tema principal, tant pel que fa a trobar-se a un mateix com a mostrar el vertader jo als altres, segueix les peripècies d’una parella que després de separar-se per una sèrie de circumstàncies experimenta un revelador cap de setmana.

El que prometia ser una escapada idíl·lica de dos enamorats de famílies acomodades (una novaiorquesa milionària i una altra d’Arizona de classe mitjana) acabarà convertida en dos viatges, la indústria cinematogràfica per ella, emocions del passat per ell. Amb grans moments com la confessió de la mare, temes clàssics tan recurrents d’Allen com les relacions sentimentals i les famílies o les crisis creatives, conviuen amb una reflexió sobre el pas del temps.

Timothée Chalamet (Beautiful Boy) i Elle Fanning (La seducción) estan al repartiment sota la grisa i plujosa Nova York. Els acompanyen Selena Gómez (Los muertos no mueren), Liev Schreiber (La quinta ola), Jude Law (Capitana Marvel), Annaleigh Ashford, Rebecca Hall, Diego luna, Liev Schreiber i Cherry Jones. L’octogenari director, amb el seu motlle que ningú trenca de moment, podria fer una comèdia com aquesta cada tres mesos. La seva aparició a l’estil Hitchcok podria ser el director del film que es roda a la pel·lícula. Aquesta pel·lícula no farà falta tirar-la al mar.

  • Compartir