Desenes de comparses i milers de participants en les rues de Carnaval al Vallès Oriental
  • Compartir

Desenes de comparses i milers de participants en les rues de Carnaval al Vallès Oriental

17 de febrer de 2023

Unes 200 comparses de Carnaval es preparen per desfilar aquest cap de setmana a les diferents rues que es faran arreu del Vallès Oriental. A Granollers hi participaran 16 comparses en total, una més que ara fa un any. A Mollet –on l’any passat no es va celebrar la rua a causa de la pandèmia– i a Sant Celoni hi haurà 9 i 8 comparses, respectivament.

Una de les comparses de la rua de Canovelles de l’any passt

Altres poblacions amb una participació elevada de comparses són la Llagosta (15), Sant Fost (14), l’Ametlla (11) i Canovelles (11). Algunes d’aquestes xifres podrien variar a l’alça, perquè hi ha municipis on la inscripció és fins al darrer moment.

Una de les comparses de la rua de Parets, l’any passat

“El Carnaval que es fa actualment a la majoria de poblacions catalanes té molt poc a veure amb els Carnavals antics i típicament mediterranis, que es feien en llocs tancats perquè a fora al carrer, en aquesta època de l’any, hi fa fred. El Carnaval vallesà té molt més a veure amb activitats com el ball de gitanes Les rues no deixen de ser una còpia del Carnaval de Rio de Janeiro”, apunta el granollerí Paco Cruz, aficionat i gran coneixedor del món de la cultura popular.

Una de les comparses de l’any passat a Cardedeu

En el cas de Granollers, Cruz assenyala que la festa major de Blancs i Blaus ha acabat assumint part del ritual més pròpiament carnavalesc. “A Granollers no tenim un Carnaval gaire potent, i això és justament perquè una part important d’aquesta festa ja l’assumeix la festa major. Si parlem de disbauxa, per festa major n’hi ha molta més. Fins i tot tenim una cursa de persones que corren despullades per la ciutat. I hi ha gent més predisposada a disfressar-se per festa major que no pas per Carnaval.”

“Al capdavall, el fet de celebrar-se al final de l’estiu, ja fa que la festa major de Granollers presenti un ritual força carnavalesc. Venim de les vacances i ho cremem tot abans de tornar a treballar el mes de setembre, que podria ser un equivalent a la Quaresma”, afegeix. “En certa manera, la festa major ha agafat alguns dels espais propis del Carnaval”, conclou.

Cruz també recorda les primeres festes de Carnaval que es van fer a la ciutat un cop recuperada la festa en plena transició. “A principis dels anys 80 la rua sempre es feia el dimarts abans del dimecres de cendra. Era un dia laborable, i això feia que anéssim de bòlit per poder-hi arribar a temps. Després va anar evolucionant i es va passar al diumenge perquè a tothom li fos més còmode. Això va fer que també s’hi poguessin sumar comparses de poblacions veïnes. Al principi, totes eren de Granollers mateix.”

  • Compartir