• Compartir

‘Del revés 2’ de Kelsey Mann

28 de juny de 2024

El col·lapse de l’adolescència

Els estudis Disney i Pixar reprenen el seu formidable èxit de cinema d’animació ‘Del revés’ (2015, Peter Docter i Ronnin del Carmen) i en fan una divertida seqüela a partir dels elements bàsics de la primera pel·lícula a ‘Del Revés 2’. La continuació ‘Del Revés 2’ és dirigida ara pel debutant Kelsey Mann, amb producció de Mark Nielsen i música d’Andrea Datzma, i es fica de nou dins la ment de Riley quan entra abruptament a l’adolescència. Amb l’arribada a la pubertat, la identitat i el caràcter de Riley es trastoca, fet que provoca que es disparin totes les alarmes i el sistema central del seu cervell entri en col·lapse. Els elements que pilotaven l’etapa infantil de Riley com eren l’alegria, la ira, la tristesa, la por o el fàstic, ara ja no serveixen per a aquesta nova etapa plena de sotragades emocionals.
Ara tot resulta inesperat i descontrolat per part de la nena Riley als tretze anys just quan acaba el període escolar. De cop comença a cridar als seus pares, s’enfada amb les seves amigues de sempre o s’entrega a una desmesurada competitivitat en un campus esportiu de cap de setmana per ser seleccionada en l’equip d’hoquei sobre gel de noies. Entren en joc figures noves i desconegudes fins ara com són l’enveja, la vergonya, l’avorriment i, sobretot, l’ansietat. Aquestes noves veus treballaran sovint de forma atropellada dins del cervell de l’adolescent mentre les velles veus, especialment la joia, intentaran reocupar un lloc en la conflictiva gestació de la personalitat en construcció de Riley.
‘Del revés 2’ no és una excel·lent pel·lícula, però si és una bona, simpàtica i prou enginyosa seqüela que ens fa feliços a tots. El canvi d’edat de la protagonista ens obre a noves sensacions i aventures amb noves situacions i moments inspirats. L’esperit coming-of-age d’aquesta ‘Del revés 2’ està mancat, però, de guspires de genialitat mentre es repeteixen tots els conceptes i recursos de la primera entrega. Especialment, tot el que pertoca al disseny de la sala de control de màquines del cervell, amb aspectes coneguts com l’amuntegament de records i els processos de guardar o llençar píndoles de memòria. Per acabar, cal recordar que hi ha la disponibilitat de la versió doblada en català en bastants cinemes.

  • Compartir