• Compartir

Deesses i déus de l’antiga Grècia

Eulàlia Robert, directora de PNL Barcelona
26 d'abril de 2022

Patrons arquetípics presents encara a la nostra cultura. El psiquiatre i psicòleg suís Karl Gustav Jung definia els arquetips com a patrons i imatges arcaiques que hi ha al nostre inconscient col·lectiu que es van transmetent de generació en generació. Per Jung, els arquetips presents en una persona s’expressen a través de les seves conductes, somnis, objectius i es poden anar consolidant com a rols durant la vida.

Aquests patrons arquetípics els hem anat aprenent, sovint de forma inconscient des de petits, a través dels comportaments de persones properes, dels seus valors, de les seves creences i explicacions, de les seves reaccions davant de fets. També es transmeten i es reforcen mitjançant l’art i la religió, històries i llegendes i també a través de jocs, pel·lícules, novel·les, contes, refranys populars, etc. Amb el pas dels anys es van transformant, a mesura que els valors i els costums a les societats es van transformant també. Tanmateix, els arquetips originals no desapareixen fàcilment, sinó que amb el pas d’una generació a la següent segueixen existint com a restes o fragments presents a la nostra psique i que poden activar-se en diferents situacions dels nostres entorns socials.

En moltes cultures antigues els models socialment acceptats de creences i valors, expressats com a conductes específiques, es representaven a través de les històries de vida i gestes de deesses i déus i herois mitològics, constituint així les diferents mitologies de cada cultura i les corresponents visions del món.

La mitologia de l’antiga Grècia (cap a 1.500 aC) es considera el bressol de la cultura occidental i les llegendes, mites i gestes dels seus déus i deesses constitueixen exemples i referències amb què ens podem arribar a identificar en moments determinats.

La psicòloga jungiana Jean Shinoda Bolen ha escrit diversos llibres sobre el tema, entre els quals Els déus de cada dona i Els déus de cada home han estat publicats per Editorial Kairós. Shinoda Bolen explica les característiques de diversos arquetips dels déus i deesses més presents en les cultures grecollatines i la seva presència en conductes i rols actuals tant en homes com en dones.

Amb qui t’identifiques més? Amb Afrodita, deessa de la bellesa i de la creativitat, de la sensibilitat, capaç de gaudir plenament del plaer; amb Artemisa, deessa verge i independent, amiga de les dones, amant de la natura, capaç de definir les seves pròpies metes i d’aconseguir-les; amb Apol·lo, que, encara que independent i lliure, és el déu de l’ordre i de seguir unes normes i aconseguir els seus objectius amb èxit; amb Posidó, déu que viu a les profunditats connectat amb l’emoció i l’instint, que pot ser també enemic implacable; amb Hera, la deessa del matrimoni; amb Demèter, la mare i protectora, la que nodreix, o amb Zeus, executiu, creador d’aliances i conqueridor?

Potser t’identifiques amb trets de diversos arquetips? Reconeixes algun d’ells en algun amic o amiga o familiar?

La comprensió i la identificació d’arquetips ajuda a prendre consciència de les motivacions de les persones i a comprendre les seves conductes o decisions importants.

És interessant observar que, malgrat reconèixer-nos o identificar-nos majoritàriament amb els rols d’alguns d’aquests déus o deesses, tant homes com dones podem expressar arquetips de diversos déus masculins o de deesses femenines. I aquests arquetips expressats en rols poden constituir l’estructura de la nostra personalitat i ajudar-nos a posicionar-nos socialment i també poden ser disfresses que adoptem per relacionar-nos amb el món que ens envolta.

  • Compartir