• Compartir

De barjaules i bandolers

3 de novembre de 2023

L’any 2008, Olost es va proposar de girar com un mitjó la seva històrica fira de tardor. En va néixer la Fira d’en Rocaguinarda, una proposta que pren com a fil conductor la vida d’aquest bandoler lluçanès, però ho fa des de la paròdia, l’humor i, si cal, l’absurd. Unes característiques que l’han fet única i que n’ha esdevingut el principal reclam. Aquest diumenge arribarà a la 15a edició.

Ja fa dies que un centenar de veïns del poble, convertits en actors i actrius per un dia, assagen les escenes que s’aniran representant durant tot el dia a diferents espais del centre històric, que retornarà per unes hores en ple segle XVII. Aquest any, en concret, el municipi viurà una catarsi col·lectiva amb els Fills de Buda i es prepararà per caçar una gran bèstia que té atemorida la població.

El muntatge arrencarà a quarts de 12 del migdia amb l’escena de les vidents, en què s’explica als visitants tot el que passarà durant el dia. No hi faltarà l’episodi de les barjaules, al carrer Berga; la tortura pública, on es crucificarà el Gran Fill de Buda, o la baralla de nyerros i cadells, a la plaça Major. A la tarda, totes les escenes seran diferents de les del matí. La fira començarà a 2/4 de 5 amb una novetat: un bingo modern on seran els mateixos personatges qui cantaran els números. Tot seguit, hi haurà el tradicional Make in Off, una exhibició de cetreria; l’esperada escena de Quixot, Sanxo i Dulcinea, i l’indult de Perot lo Lladre. El punt final el posarà una actuació del mismísim Tom Jones. Surrealista. El director artístic del muntatge és Xevi Font i el director tècnic, Albert López.

La Fira d’en Rocaguinarda no és una fira històrica, més aviat es podria qualificar “d’histèrica” i és que, com apunten els mateixos organitzadors “l’objectiu és fer-ho passar bé a tothom qui hi participa i també al públic que ens ve a veure”.

Paral·lelament a totes les actuacions al carrer, al llarg del dia els visitants podran passejar entre diferents parades de productes d’alimentació i artesania i també gaudiran de diferents foodtrucks. També s’oferiran visites gratuïtes al centre d’interpretació del bandoleriesme Espai Perot Rocaguinarda.

  • Compartir