• Compartir

‘Cutie and the Boxer’

Solé
4 d'agost de 2018

L’ego és un element indissolublement associat als artistes. No sé vosaltres: jo no sé de cap artista que no tingui una certa dosi d’ego perquè, de fet, és necessari: cal creure molt en un mateix per despullar el teu interior i sotmetre’l al judici públic. El problema apareix quan aquest ego es canalitza malament.

Ushio Shinohara és un artista neodadaista japonès que va obtenir renom als anys 60 i des de finals d’aquella dècada viu a Nova York. Entre les seves obres més representatives hi ha les que fa posant-se uns guants de boxa, mullant-los en pintura i creant murals a base d’atonyinar teles de grans dimensions gairebé com si hi estigués combatent. No és que l’home jugui a la primera divisió mundial, però té un cert prestigi en el món de l’art contemporani i fins avui s’ha anat guanyant la vida per anar tirant. En aquest procés ha tingut un suport fonamental. La seva dona, Noriko Shinohara, que també és artista i també va viatjar a Nova York perseguint el seu somni, ha estat des de sempre la seva assistent, secretària, mare del seu fill, cuinera, minyona, etc. En resum: la Noriko ha abandonat quasi completament l’activitat artística per dedicar-se a ajudar el seu marit. Ara, després de 40 anys de matrimoni, les coses estan a punt de canviar i just en aquest punt comença Cutie and the Boxer.

Zachary Heinzerling va dirigir, el 2013, aquest encantador documental sobre la relació de la singular parella. Descobrim la història de cadascú, com es van conèixer i com el temps i el caràcter sever, masclista i autoritari d’Ushio Shinohara han anat silenciant la veu artística de la Noriko. Ella lluita ara per fer-la escoltar davant l’ego desmesurat del seu marit, que considera que l’únic geni d’aquella casa és ell i que l’obligació de la seva dona és donar-li suport.
El documental explica la història d’una manera molt japonesa: amb molta calma però amb cruesa feridora i sense estalviar-se res. Aprofundeix en els caràcters dels protagonistes i el camí difícil que els ha portat al present, amb tots els efectes nocius que ha tingut per a ells dos i per als qui els envolten. Cutie and the Boxer parla de la relació de dos artistes que a més a més són matrimoni, i de la fragilitat d’un ecosistema així quan l’ego està fora de control.

  • Compartir