• Compartir

Cuba, molt per descobrir

Arnau Sañé
4 d'agost de 2019

L’illa de Cuba és un destí molt més que conegut, i a la vegada explotat, pel sector turístic. Tot i això, una gran part de la gent que hi va a parar es limita a les platges i els hotels en règim de tot inclòs, sense endinsar-se cap a un país que té molt més per oferir. Aquesta setmana us proposem una ruta per la Cuba més desconeguda, sense deixar de banda la sorra blanca i les palmeres, però descobrint una mica més el potencial que ens amaga l’illa més gran del Carib.

Per situar-nos, Cuba és un país governat per una dictadura comunista des de mitjans del segle XX. Actualment el país està obrint una mica més les relacions diplomàtiques, però encara li queda tros per córrer. Quan ens hi endinsem hi trobarem els efectes inequívocs que ha tingut la dictadura en la manera de fer i de ser de la seva gent, a més d’altres detalls que converteixen l’illa en un país diferent. Per posar un exemple, pràcticament tots els cotxes tenen més de 40 o 50 anys. Això és perquè els Estats Units, en un intent de frenar la dictadura de Fidel Castro, va imposar un bloqueig comercial a Cuba que va impedir aconseguir peces de recanvi de la majoria de cotxes que hi havia al país en aquell moment, i que eren d’importació americana. Això ha obligat els cubans a utilitzar la imaginació i els recursos locals per poder mantenir en funcionament el que avui en dia ja són peces de museu. Des de motors de tractor fins a refrigeradors de nevera, passant per tots els invents que us vinguin al cap, han permès que cotxes amb gairebé milions de quilòmetres recorreguts segueixin petarrellejant, i fins i tot s’han guanyat un nom popular per als seus habitants: els Almendrones. Aquests cotxes han passat de ser un símbol de pobresa i endarreriment tecnològic a un autèntic reclam turístic.

Deixant les rodes a banda i posant els peus a terra, una de les visites obligades que ha de fer qualsevol persona que trepitgi el país és la ciutat de l’Havana. No és per casualitat que absolutament totes les ofertes turístiques al país la incloguin, ja que el seu centre històric, conegut com La Habana Vieja, és difícil de comparar amb res. La barreja cultural i d’estils arquitectònics, combinat amb l’ambient animat però relaxat i la gent que mira de guanyar quatre rals distraient els turistes, farà que quedeu embadalits. Tingueu en compte que, com que és dels destins més populars del país, és probable que no sigueu els únics badocs. Si voleu fer el que fa tothom, el més típic és fer el got a la Bodeguita del Medio, un baret de l’Havana que s’ha fet famós perquè a Ernest Hemingway li agradava deixar-s’hi veure, i s’ha convertit en un gran atractiu turístic de la ciutat.

Un cop tips de l’Havana, ha arribat el moment d’explorar el país i marxar una mica del turisme massiu. El primer lloc que proposem és fer un cop d’ull a la Ciénaga de Zapata, ubicat a la península amb el mateix nom. Es tracta de la zona humida més gran del Carib insular, i de la zona verda més ben conservada de tot l’arxipèlag. Gràcies a la flora i la fauna que hi podem trobar, es tracta d’un lloc d’interès turístic mundial per a aquells que els agrada la natura. L’espècie més destacada que hi podem trobar és el colibrí zunzuncito, que es tracta, ni més ni menys, que de l’ocell més petit del món. Aquesta au diminuta, endèmica de Cuba, fa uns cinc centímetres des del bec fins a la cua, i el seu pes encara no arriba als dos grams. Perquè us en feu una idea, és un ocell de la mida d’un llapis de memòria USB. A la Ciénaga de Zapata hi ha algun lloc on es pot observar de molt a prop, i tot i ser tan petit és tot un espectacle veure com es queda absolutament quiet a l’aire, xuclant el nèctar de les flors mentre batega les ales a un ritme de 80 vegades per segon. A més del zunzuncito, a Cuba, com a moltes illes, hi ha una gran quantitat d’espècies endèmiques, i moltes es poden observar si ens cordem les botes i sortim a caminar una mica. Estem parlant d’espècies com ara el trogon de Cuba, l’ocell nacional del país, un parent proper dels famosos quetzals, de plomatge igualment acolorit però amb la cua més reduïda. Un altre dels ocells que val la pena veure és el flamenc cubà, el més vermell de tots els flamencs del món. Per veure’ls, una bona opció és contractar una excursió que et portarà directament a veure la colònia.

A ponent de l’illa, una altra zona poc concorreguda i molt autèntica és la regió de Viñales. Al mig de la vall hi ha un poblet que porta el mateix nom, i que conserva molt bé l’ambient i l’escenari d’un poble típic d’agricultors. Tota la vall ofereix una munió d’activitats per fer a l’aire lliure, com ara escalada, passejades amb cavall o visitar algunes de les coves que també hi podem trobar. És un bon lloc per desconnectar i relaxar-se, en contacte amb la natura i amb la gent local.

Si sou més de platja, una de les més famoses de tota l’illa és sens dubte la de Varadero. La platja és la típica de les postals, amb la sorra blanca i les palmeres que comentàvem al principi, i també amb la munió de turistes atrets per aquests reclams. A Varadero hi ha bàsicament dues opcions pel que fa a l’allotjament. La primera opció i la que agafa la majoria del turisme és un dels monstruosos resorts a peu de platja, dins els quals trobareu tota mena de luxes i distraccions pensades per a vosaltres. És una opció còmoda i fàcil, però no sol ser la més barata. A banda d’això, aquests hotels no tenen l’essència autèntica del país, i és difícil entrar en contacte amb la cultura local.

La segona opció és allotjar-se en una casa particular al poble de Varadero, ja que el govern cubà ha permès recentment als ciutadans de l’illa llogar habitacions dels seus habitatges per obtenir un ingressos extra, que sempre es posen bé. Si dormiu en una casa particular podreu veure i viure de primera mà el dia a dia del país, parlar amb la seva gent, conèixer els seus costums i entendre una mica més la seva manera de veure el món. A més, és probable que us acabi sortint més barat que els grans hotels. Això sí, segurament la casa no la trobareu a primera línia de platja, i potser no tindrà les mateixes comoditats. És per això que cal valorar què és el que esteu buscant.

  • Compartir