• Compartir

Cris Juanico i un nou disc-llibre, a Manlleu

23 de febrer de 2024

Pere Xerxa era el nom literari amb què signava el poeta, professor i polític menorquí Joan Francesc López Casasnovas. I en català de Menorca, el mot xerxa és xarxa. D’aquí el doble sentit del títol del nou treball del cantautor Cris Juanico, Cançons de Xerxa (Aumon-RGB Suports), que vol ser un homenatge a l’autor, que va morir l’estiu de 2022 amb 69 anys. Dissabte el presentarà en concert a Manlleu, a l’Espai Rusiñol.
L’autor havia estat professor de Juanico, que l’admirava: “Traspuava literatura, i va escriure molt però va publicar molt poc. La seva malaltia i mort van ser molt sobtades, i en un homenatge que se li va fer va sortir la necessitat que l’obra de Pere Xerxa no quedés en l’oblit. Jo m’he atrevit a fer-li un homenatge posant música als seus poemes”.

Són un total de deu textos, alguns dels quals eren inèdits, que Cris Juanico ha convertit en temes que traspuen sonoritats menorquines, “no tant folklòrica però sí més folk”. I que ha editat com un disc-llibre, o millor dit com un llibre que permet llegir els poemes i inclou un CD.
Per a la gravació, que va fer en el seu estudi Aumon, Cris Juanico va comptar amb dos músics (Lluís Gener al baix i contrabaix i Moisès Pelegrí, excomponent de S’Albaida, a les percussions), amb qui està fent la gira en directe, incorporant-hi també el violí amb Blanca Coll.

Però pel seu estudi hi van passar també molts músics menorquins a qui va fer partícips del projecte, entre ells Francesc Pons, del grup Pèl de Gall. “Volia que fos un homenatge col·lectiu perquè ell creia en el col·lectiu, en el carrer, més que en la cultura oficial.” La gira que està fent ara l’exlíder de Ja T’ho Diré amb Cançons de Xerxa culmina al festival Barnasants.

  • Compartir