• Compartir

Cremar-se

4 de maig de 2023

‘L’INCENDI’
Autora: Daniela Krien
Traducció: Maria Bosom
Editorial: Més Llibres
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2023
Pàgines: 208

Amb aquesta novel·la, Més Llibres torna a apropar-nos a la meravellosa prosa de l’escriptora alemanya Daniela Krien. Un incendi deixa sense lloc de vacances la parella de mitjana edat formada per la Rahel i en Peter. Paral·lelament els demanen que tinguin cura d’una casa de camp d’uns vells amics, en Víktor, que acaba de patir un ictus, i la Ruth, la seva dona, on la Rahel havia passat part de la infància.
La novel·la es divideix en tres parts, una per a cada setmana que passen a la casa, i cada dia de la setmana esdevé un capítol. Krien torna a fer servir una catàstrofe natural com a imatge per entendre la complexitat de les relacions humanes. Si a l’anterior llibre, La Vall del Mulde, la calamitat era un desbordament, en aquesta ocasió és un incendi. Un incendi que va alimentant-se de tions en forma de conflictes individuals, familiars i socials.
L’autora té l’habilitat de fer-nos endinsar en la vida de la parella, en la crisi particular de cadascun d’ells que acaba convergint en una crisi familiar. Ensumem el socarrim dels silencis, de les renúncies, de la incomprensió. Ens ajuda a comprendre aquesta generació frontissa que va néixer a l’antiga RDA i s’ha fet adulta a l’Alemanya unificada. Els seus valors tan diferents dels dels propis fills. Una generació a mig camí de la vida amb la motxilla carregada de frustracions i somnis deixats anar. També frontissa, allà i aquí, en temes de gestió emocional, que arrossega limitacions i mancances i encara no disposa de prou eines per comprendre’s i comunicar-se millor.
Per la Rahel, a més a més, l’estada al mas suposa remoure els records que té de la seva mare i de la seva germana, confrontant la complicada relació que té amb la seva filla i la manera com educa els seus nets, qüestionant-se a ella mateixa com a filla i com a mare.
Tot allò que no es diu, tard o d’hora, pot acabar explotant, tot allò que no es cuida pot acabar malmès, tot allò que no s’hidrata pot acabar assecant-se i cremant. La sort és que la força de la vida rebrota així que plou, i la força de l’afecte ho fa quan ens decidim a posar-hi atenció i a nodrir les relacions.
Una lectura que us recomano molt, per la poderosa veu de Daniela Krien, per la seva destresa descriptiva, tant dels entorns com dels personatges, i per la capacitat de fer-nos entrar dins la història i no voler-ne sortir fins al final.

  • Compartir