• Compartir

Coves encantades

Xavier Roviró i Carme Rubio
13 de setembre de 2019

El tema de les encantades i encantats és un dels més interessants de la tradició oral catalana, per bé que avui es pot donar gairebé per desaparegut en la creença popular de Catalunya. Les narracions que encara perviuen sobre les encantades descobreixen un món tan ric que sap greu que s’hagin convertit en els darrers testimonis d’un món en desaparició. La llegenda explica molts detalls sobre la roba, el cant, la bellesa i els poders de les encantades, així com dels indrets –fonts, coves, baumes i avencs– on habiten aquests éssers fantàstics. Són també nombroses les històries del casament d’un mortal amb una encantada, de la llevadora que ajuda a parir l’encantada o d’un mortal que aconsegueix prendre les estovalles de les encantades i es fa ric. Les encantades donen vida a un univers mític, paral·lel al món dels humans. Viuen apartats de les persones i, si un mortal volgués entrar en una de les seves coves, només ho podria fer amb el llibre màgic de les Set Sivelles. Són molts els que ho han provat i pocs els que ho han aconseguit.

Les coves de Ribes

Com arribar-hi
Per anar a les Coves de Ribes a Campelles, dins la comarca del Ripollès, s’agafa la C-17 en direcció a Ribes de Freser. Passat el pont de la Cabreta que creua el riu Freser i abans d’arribar a Aigües de Ribers ja es poden veure des de la carretera les coves que pengen a mitja cinglera. Cal tenir en compte, però, que si bé són fàcils de veure, l’accés a dins no ho és tant.

Llegendes
Diu la llegenda que la filla d’un rei, fugint d’un enemic del seu pare, es va aturar a reposar una estona prop de les coves. Les encantades que hi vivien la van acollir i, com que era molt bella, la van fer reina. Per bé que molts joves van provar de desencantar-la, cap no ho va aconseguir. També hi ha qui afirma que dins la cova hi havia un tresor custodiat per un serpent de molts caps.

Cova Simanya

Com arribar-hi
A la serra de Sant Llorenç del Munt (municipi de Sant Llorenç Savall), en el vessant oriental del Montcau i penjada a mitja cinglera, s’hi troba la cova Simanya. Des del coll d’Eres es davalla per un petit sender per la canal del Llor fins a la cova. Té una boca molt ampla i un recorregut interior d’uns 400 metres.

Llegendes
Es conta que aquesta cova estava encantada. Sembla que una vegada hi va entrar un capellà amb dues persones més per tal de fer una descoberta de la cova més llegendària del Vallès. Diuen que dins la cova hi van trobar com una mena de ciutat tètrica, amb carrers i places i van veure ombres i figures d’homes, de dones i nens nus i descalços. També van veure braços i cames i altres parts del cos penjats del sostre de la cova. Cova endins varen arribar a una gran plaça plena de femta d’una fera terrible, probablement el drac que vivia allí. S’explica que ben lluny de la cova encara se sentia l’alè pudent del drac que infectava l’aire; també es diu que aquella bèstia s’alimentava d’homes i altres animals, i que el va matar el comte Guifré el Pelós.

Altres coves d’encantades

A les parets del cingle de Casadevall, al terme de Rupit, hi havia una cova d’encantats on només hi podia entrar un grup format per un nombre senar de persones. A dins hi havia un tresor, però per obtenir-lo calia llegir el llibre de les Set Sivelles. Molts ho havien intentat, sense aconseguir-lo, perquè hi faltava l’última pàgina. Encara avui es creu que algú el conserva amagat.

A Tavertet, a mitja cinglera de l’Avenc, hi ha una cova d’Encantats que també guarda un tresor. Un home de Vic hi va poder entrar gràcies al llibre de les Set Sivelles i es va fer tan ric que va poder obrir una fonda a Vic, però no va dir mai d’on havia tret els diners.

Al forat de Roca Feliu de Falgars, al Collsacabra, no s’hi podia entrar amb cap cosa beneïda. Una vegada uns homes hi van entrar, però com que un d’ells duia un escapulari, quan va arribar a baix, li van dir: “Treu-te això! Tu no hi pots entrar!” i l’home va anar a fora i es va treure l’escapulari. Quan va tornar al forat la baixada li va ser molt més fàcil que quan duia una cosa beneïda, i un cop a baix ho va trobar tot il·luminat.
De coves d’Encantades n’hi ha arreu: a Sau, al torrent de l’Oratori (Viladrau), als Bufadors de Beví, a Queralbs, a Gombrèn, a Pardines, a Campdevànol, a la Tosca del Pinetar, a Vallfogona, al cingle dels Sorreigs, als Ferrers (Besora) o a Roda de Ter. En aquestes coves habiten les Encantades, que són les protagonistes de moltes històries fantàstiques, algunes de les quals són semblants a les que s’han explicat.

  • Compartir