• Compartir

Costa est d’Austràlia

Arnau Sañé
27 de juliol de 2019

Austràlia és gairebé un continent, així que si hi vols viatjar i el teu temps és limitat, val més centrar-se només en una part. El que us proposem avui és fer una repassada en cotxe per la costa est d’aquest immens país.

Una bona opció a l’hora de llogar el cotxe és agafar-lo a Sydney i deixar-lo a Cairns, d’aquesta manera t’estalvies hores al volant i uns quants milers de quilòmetres a la carretera. Per fer aquesta ruta fan falta ben bé tres setmanes, ja que amb menys dies és complicat arribar a tot arreu.

Tot i ser la part més poblada d’Austràlia, la costa est ens ofereix una gran varietat de fauna i flora, a més d’una bona diversitat de paisatges. La primera parada és Sydney, amb visita pràcticament obligada a la famosíssima òpera de la ciutat. Un altre dels emblemes de la ciutat és el Sydney Harbour Bridge, o pont de la badia de Sydney. Construït el 1932 i amb 1149 metres de longitud, és un altre dels emblemes arquitectònics de la ciutat. Per visitar el pont hi ha diferents opcions, des de creuar-lo en cotxe, fins a tirar-se des de dalt de tot de l’arc de 134 metres d’alçada, tot depèn de l’emoció que s’estigui buscant. Si voleu conèixer una mica la fauna i la flora aquàtiques d’Austràlia, una altra bona opció és anar a treure el cap a l’aquari de Sydney, una de les principals atraccions turístiques de la ciutat, i que compta amb més de 700 espècies dels diferents hàbitats del país.

A uns 750 quilòmetres de Sydney, hi trobarem un petit poble costaner que també acostuma a ser parada segura per als turistes, i ara sabreu per què. Byron Bay, de poc més de 10.000 habitants, és famós, entre altres coses, per ser un dels millors llocs d’Austràlia per veure balenes. Concretament, estem parlant de balenes geperudes o iubartes, que poden arribar a mesurar fins a 16 metres de llarg i pesar més de 20 tones. Les iubartes migren entre els mesos de juny i octubre, i és quan hi hem d’anar si volem veure aquests mamífers gegants. A banda d’això, Byron Bay també és famós per als amants del surf, ja que compta amb una de les millors platges del país per practicar aquest esport. També és un bon lloc per fer snorkeling i gaudir de la fauna marina australiana. Com a curiositat, podem dir que el poble té el far més potent del país, que també s’ha convertit en un atractiu turístic destacable.

Una mica més amunt, i agafant un ferri prop de Brisbane, arribarem fins a Moreton Island. El plat fort d’aquesta parada és una experiència difícil de repetir. Els dofins salvatges s’han acostumat a la presència dels humans, i és possible nedar amb ells i donar-los menjar amb la mà. A més, Moreton Bay és un dels pocs llocs on hi ha possibilitats de veure el dugong, un mamífer marí d’uns tres metres de llarg de l’ordre dels sirènids (el mateix que el dels manatís) i que és l’única espècie vivent del seu gènere.

Una altra illa que val la pena veure és Fraser Island. Es tracta de l’illa de sorra més gran del món, amb 123 quilòmetres de llargada i 22 d’amplada. L’illa té força llocs per visitar, i un dels recomanables és el llac McKenzie, un llac d’aigües cristal·lines que diu la llegenda que rejoveneix aquell qui s’hi banya. També és una bona idea passejar per Eli Creek, un rierol situat a la platja de 75 Miles Beach, i que és un lloc popular per prendre-hi un bany o anar de pícnic. Finalment, no et pots perdre el bosc de l’illa, que tot i haver crescut sobre la sorra, és ben ufanós. Hi podreu trobar eucaliptus, pins i altres arbres, a més de tot tipus de plantes i arbustos. En definitiva, és un bon lloc per fer-hi un passeig.

Un cop arribats a Cairns, i recorreguts els gairebé 3000 quilòmetres de la nostra ruta, encara ens queden coses pendents. Per començar, Cairns és el lloc ideal per anar a veure la famosa barrera de corall australiana. Aquesta barrera de corall té més de 2000 quilòmetres d’extensió, i és tan gran que es pot veure fins i tot des de l’espai exterior. A més, prop de Cairns hi ha algunes illes on hi són abundants les aus marines, i és una bona idea anar-hi d’excursió si ets amant dels animals. A Cairns també es poden veure ratpenats frugívors, que surten a la nit i solen voltar pel passeig de la ciutat buscant arbres on atipar-se. Aquests ratpenats poden arribar a fer 150 cm d’envergadura i pesar prop d’un quilo. Si no en teniu prou, podeu arribar-vos fins al Tolga Bat Hospital, un centre de recuperació d’aquests animals.

En general, la cultura australiana és occidental, però t’adones que ets a Austràlia per la seva fauna, que és única i molt interessant. Un dels animals més coneguts del país és l’ornitorrinc. Un mamífer que fa ous, amb un bec que sembla d’ànec i una cua de castor, i que a més a més és verinós. Els naturalistes europeus van quedar una mica desconcertats quan els van arribar les primeres pells d’ornitorrinc, i és que no es podien creure que existís un animal amb aquestes característiques. De fet, alguns creien que eren falsificacions, és a dir, que algú s’havia entretingut a agafar diferents animals i enganxar-ne peces com si fos un trencaclosques. Per poder-los veure, és imprescindible saber el lloc i l’hora propicis, ja que acostumen a sortir o bé a primera hora del matí o bé cap al tard. Sovint es veuen les bombolles que fan quan estan sota l’aigua, o els anells de l’aigua quan es capbussen. Quan neden sota l’aigua, tanquen els ulls i es guien per impulsos elèctrics que generen ells mateixos.

Uns altres animals poc corrents són els equidnes, uns mamífers amb musell en forma de bec i l’esquena recoberta de punxes gruixudes com el dit petit, que poden mesurar fins a 90 cm de llargada. Aquests són més complicats de veure, ja que no hi ha llocs específics on anar-los a buscar. Si hi ha sort, en trobareu algun a la cuneta de la carretera, ja que hi són relativament sovint. Són animals lents i poc àgils, i la seva defensa és esgarrapar el terra fins a enterrar mig cos, de manera que a fora només hi quedin les punxes.

Els coales també són animals emblemàtics, però molt dormilegues i força avorrits. Es passen 18 hores al dia dormint, així que si en trobeu un menjant ja us hi podeu quedar perquè és tot un èxit. S’alimenten exclusivament d’eucaliptus, de manera que fins i tot els seus excrements desprenen aquesta olor.

I, per acabar, no poden faltar els cangurs. L’espècie més gran d’aquests animals són els cangurs rojos, que viuen al desert, a l’oest del país. Cal dir que aquesta no és la ruta ideal per gaudir dels cangurs, però és fàcil veure’n tot i la disminució de la població que han experimentat últimament. De fet, avui en dia encara es cacen per al consum humà, i se n’aprofita tant la carn com la pell. En algunes botigues fins i tot pots trobar articles de pell fets amb l’escrot d’un cangur.

  • Compartir