• Compartir

‘Cornèlia’ de Frederic Roda, al Llevant Teatre de Granollers

11 de novembre de 2022

Cordèlia, l’últim muntatge dirigit per Frederic Roda amb La Fornal Produccions, arriba aquest dissabte a les 8 del vespre a Llevant Teatre de Granollers dins una gira que ja ha passat per les Illes Balears i el País Valencià. El director de teatre granollerí ja fa anys que col·labora amb aquesta productora de Manacor que dirigeix Joan Gomila, posant-se al capdavant de diversos muntatges. El setembre passat es va poder veure també a Llevant Teatre una altra de les seves produccions conjuntes, L’home del vol vertical.

Tant una obra com l’altra són de Gomila, que també fa d’actor. En aquesta ocasió puja a l’escenari amb dos intèrprets més, Ignasi Guasch i Núria Fiol, en els papers de director d’una companyia de teatre, dramaturg i actriu, tres arquetips que representen el món de les arts escèniques. Són tres personatges separats generacionalment, d’un estatus social diferent, amb una vida viscuda diferent i amb una relació amb el poder diferent, que de cop i volta es troben davant del repte de muntar una obra de teatre, Cordèlia.

Però el projecte topa amb una barrera quan en les darreres eleccions es forma un govern d’extrema dreta amb ganes de passar comptes a persones que s’havien destacat amb anterioritat per la seva agitació cultural, la militància en l’esquerra o l’alliberació sexual. D’aquesta manera s’aborden temes que envolten el món de la cultura en general des d’una altra realitat marcada per la intolerància.

“És una obra que parla de l’abús de poder, i que està molt al dia sobre el que s’ha descobert que passava en diferents escoles de teatre a Catalunya i Balears sobre aquest tema”, explica Roda. “No es fa demagògia, hi una trama al darrere que ho sustenta a partir de la relació entre els tres personatges i, sobretot, entre el director i l’actriu.” El director de la companyia és un home de 60 anys que en fa 25 va decidir abandonar la ciutat a partir d’un escàndol sobre la projecció d’unes pel·lícules pornogràfiques de temàtica gai. Ara ha retornat a la ciutat com un àngel caigut a la recerca d’algú especial amb qui muntar Cordèlia. La jove actriu, de 25 anys, també retorna a la ciutat, amb les mans buides, com la majoria dels joves de la seva generació, i amb un projecte en ment sobre els abusos del poder. L’altre personatge, un director de teatre de 40 anys, porta una vida estable i còmoda sense enyorar els dies en què era un agitador cultural.

“És una obra que passa molt bé, és molt àgil i la història no és gens feixuga”, explica el director, que havia estat al capdavant durant molts anys del Teatre de Ponent, ara Llevant Teatre. “Ara faig col·laboracions sense presses però sense pauses, i sense les pressions que representa gestionar un equipament teatral.”
A més de la representació de dissabte, aquest divendres es faran dues sessions per als alumnes de Batxillerat d’arts escèniques de l’Institut Bellera de Granollers.

  • Compartir