• Compartir

Contra les ‘fake news’ a Whatsapp

Arnau Jaumira
25 de maig de 2020

Un dels grans problemes de la comunicació avui dia és l’augment de les notícies falses, les conegudes com a fake news. Un dels mitjans més utilitzat per difondre-les són les xarxes socials i totes estan intentant, d’una manera o altra, no ser-ne còmplices.
A Whatsapp ara hi arriba un bot de conversa que pot ser molt interessant. Es tracta del compte de l’International Fact-Checking Network (IFCN), una organització que agrupa periodistes que es dediquen a constrastar i desmentir notícies falses.
Ara a través de Whatsapp i de forma molt senzilla es pot buscar informació sobre un tema concret. En especial del coronavirus, sobre el qual aquest bot de conversa ja té indexades més de 4.000 entrades sobre notícies falses.

De moment, només funciona en anglès però aviat hauria d’estar disponible en espanyol, portuguès o indi. El seu funcionament és molt simple. S’ha de guardar el telèfon +1 (727) 2912606 als contactes i obrir-hi una conversa de Whatsapp amb la paraula hi (hola en anglès). També es pot obrir una conversa amb el bot a través d’aquest enllaç: <http://poy.nu/ifcnbot>. Després de dir hola, ens apareixerà un menú en què numèricament podem triar les opcions. A l’opció 1 podem buscar amb paraules clau, què en sap el bot de conversa d’un rumor concret. Per exemple, garlic si volem buscar notícies sobre alls i coronavirus. El cercador ens respon amb enllaços de diferents agències de desmentiment de notícies.

  • Compartir