• Compartir

Consells per millorar la qualitat del son

Mujerde10.com / AMIC
7 d'abril de 2022

No dormir el temps suficient es relaciona amb diversos problemes de salut, alguns de molt greus, com hipertensió arterial, diabetis, cardiopaties, malaltia vascular cerebral, sobrepès i depressió, entre d’altres, que disminueixen dramàticament la qualitat de vida.

La quantitat de son de mitjana varia segons l’edat de les persones i fins i tot és diferent entre un individu i un altre. Per exemple, els infants de 4 a 12 mesos d’edat tendeixen a dormir de 12 a 16 hores al dia, i els adults de 18 a 60 anys, entre 7 i 8 hores. Dormir menys de 7 hores de mitjana, però especialment menys de 6, incrementa el risc de patir malalties cròniques ja citades.

Compartim alguns consells per a millorar la qualitat del teu son:
En primer lloc, implementar bons hàbits de son, o el que anomenem higiene de son, com ser consistent a l’hora d’intentar dormir i despertar-se a la mateixa hora. Assegurar-se que l’ambient de l’habitació és propici per a una bona nit de son, amb foscor i temperatura agradables. Eliminar els dispositius electrònics de l’habitació. Evitar un sopar pesat i eliminar la cafeïna diverses hores abans de dormir. Limitar o eliminar l’ús d’alcohol i altres substàncies i practicar exercici de manera freqüent i rutinària.

Mirar de relaxar el cos i evitar l’estrès emocional és clau per conciliar adequadament el son. Els exercicis de respiració profunda ajudaran a preparar el cos. Evitar pensar en els problemes del dia a dia i en el que ens espera l’endemà al matí és fonamental: pot ajudar la pràctica mental d’exercicis com comptar, llegir, respirar fondo, etc.

Una higiene de son adequada ajudarà a normalitzar els patrons de son de manera progressiva, i sovint es necessitaran diverses nits o fins i tot diverses setmanes per normalitzar els patrons de son que poden haver canviat per factors laborals, emocionals, viatges, etc.

  • Compartir