• Compartir

Comptes xinesos bloquejats al banc

Joan Carles Arredondo
19 de març de 2019

Madrid va ser escenari, uns dies enrere, d’una manifestació de residents xinesos que protestaven pel que entenen que és un tracte discriminatori arran del bloqueig de milers de comptes d’estalvis de persones d’aquesta comunitat concreta. Les queixes van adreçades en especial a una entitat, el BBVA. Per més que aquesta entitat es defensa afirmant que no han mirat la nacionalitat dels comptes que ha bloquejat en compliment de la Llei de Blanqueig de Capitals, que una comunitat tradicionalment silenciosa com la xinesa es mostri al carrer és un clar indicatiu que la mesura s’està centrant especialment en els seus membres.

La llei de blanqueig de capitals autoritza a bloquejar els comptes mentre els interessats no aportin la documentació necessària per acreditar la procedència dels ingressos que posteriorment aporten a les respectives eines d’estalvis. Els bancs, i de nou especialment el BBVA, argumenten que estan fent aquestes comprovacions amb independència de la procedència dels clients, però el cas és que la quantitat d’afectats de nacionalitat xinesa (o espanyola amb orígens a la Xina) és tan considerable que el mateix Ministeri d’Exteriors xinès s’ha interessat per una qüestió que també ha motivat una petició d’informació per part del defensor del poble espanyol.

Els ciutadans xinesos que han fet pública la seva protesta assenyalen que les entitats bancàries que han pres aquestes mesures estan cometent una clara discriminació. La comunitat xinesa ja està prou estigmatitzada sobre la procedència dels seus ingressos com perquè es facin accions massives que posen sota sospita un grup de ciutadans pels seus orígens.

Els bancs tenen una base per negar que estiguin fent una acció discriminatòria. La normativa de prevenció de blanqueig de capitals obliga les entitats a disposar de documentació dels seus clients, més enllà del número de DNI. Si a un client li demanen una còpia actualitzada de la nòmina o un certificat dels ingressos, el millor que pot fer és contestar perquè –amb un concepte molt particular de presumpció d’innocència– la norma obliga el banc a bloquejar els comptes.

És una opció que aquesta petició d’informació arribés a determinats ciutadans xinesos i que, per desconeixement de la norma, no responguessin. Però, encara que aquest fos el cas, per què a tants ciutadans d’origen xinès de cop? Aquesta és una de les preguntes que no han tingut resposta en tot aquest procés, que s’ha conegut en les últimes setmanes. Gairebé coincidint amb l’any nou xinès, que molts dels ciutadans no han pogut celebrar com voldrien perquè se’ls ha impedit l’accés als seus estalvis. Els bancs assenyalen que el que ha passat els últims mesos ha partit d’una petició per actualitzar aquestes dades a clients, amb independència de la nacionalitat.

El fet és que la reacció de la comunitat xinesa posa de manifest que hi ha hagut una atenció més clara pels clients d’aquesta nacionalitat. Casos com el del banc xinès ICBC, que el 2016 va estar en el centre d’una investigació que va desembocar en la detenció dels seus directius a Espanya per la implicació en casos de blanqueig de capitals. Ja llavors, el Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals hauria donat instruccions perquè els bancs extremessin la vigilància sobre els seus clients d’origen xinès, segons informacions de la premsa de l’època. Més recent, de l’any passat, són les informacions sobre la investigació que es fa a CaixaBank per, suposadament haver afavorit operacions de blanqueig, una vegada més, de ciutadans xinesos.

Hi ha investigacions sobre casos concrets que afecten ciutadans xinesos, però la seva existència no seria un motiu prou contundent per estendre el zel sobre qualsevol persona d’aquesta nacionalitat. Les associacions d’empresaris xinesos presents a Catalunya ha expressat la preocupació per una situació que ha afectat almenys un miler de ciutadans d’origen xinès residents al país.
La presumpció de culpabilitat per origen es pot entendre com un fet discriminatori i així ho estan expressant representants del govern xinès i de l’ambaixada a l’Estat espanyol. Mentrestant, el BBVA afirma que s’estan desbloquejant comptes “a bon ritme”. Un ritme que molts ciutadans xinesos no consideren tan bo, perquè els rebuts de la llum, del gas o de l’aigua no volen saber res de comptes bloquejats.

  • Compartir