• Compartir

Comencen els carnavals

2 de febrer de 2024

Les previsions s’estan complint i fins aquest dijous ja hi havia 18 colles entre carrosses i comparses, amb un miler de persones disfressades, que participaran aquest dissabte a la rua del 43è Carnaval de Centelles, el que obre la temporada carnavalesca a Osona.

Segons ha explicat la regidora de Cultura, Anna Chávez, la majoria de participants provenen del mateix poble, si bé “també hi ha gent de la comarca i pobles dels voltants”. El col·lectiu Yerbabuena va ser l’impulsor d’aquest carnaval, l’any 1980, que després es va convertir en la Comissió del Carnestoltes, de 1981 a 1986. Quan el grup Yerbabuena va plegar, es va plantejar que l’Ajuntament organitzés la festa i l’any 1989 la Regidoria de Joventut va recuperar la festa i va propiciar una nova comissió. Des dels seus inicis, el Carnaval de Centelles se celebra una setmana abans del que marca el calendari –inicialment per no coincidir amb el de Torelló, nascut un parell d’anys abans–, i aquesta tendència s’ha mantingut per permetre als centellencs poder gaudir dels carnavals d’altres municipis.

El programa arrencarà aquest divendres amb la Rua de Carnaval de les escoles, a partir de les 10 del matí, amb la participació dels alumnes de les quatre escoles del municipi, que es concentraran a la plaça Major.

Pel que fa a la Gran Rua de Carnaval, arrencarà a partir de les 5 de la tarda amb el mateix recorregut que l’any passat, amb sortida des de la Residència Sant Gabriel, per avançar pel Passeig, els carrers Clavé i Peñaplata, l’estació, la ronda dels Esports i final al pavelló. Es renuncia així a passar pel mig del poble per tal de reduir la ruta i la durada de la rua. Enguany s’ha determinat un tram tranquil des de l’estació de Renfe fins al pont de la via del tren, en què es reduiran els estímuls visuals i auditius per afavorir que les persones hipersensibles puguin gaudir del carnaval. Un cop al pavelló hi haurà servei d’entrepans i a partir de 2/4 d’11 de la nit, Ball de Carnaval amb DJ Puig i DJ Kuru. Els premis es faran públics pels volts de 2/4 de 12 de la nit al mateix pavelló.

Ribes obre el foc al Ripollès amb la Santa Truja

L’arribada del rei Carnestoltes i l’aparició de la Santa Truja aquest dissabte a la tarda a Ribes de Freser donaran per iniciat el calendari de carnavals al Ripollès.

La representació porcina que des de fa més d’una dècada anima els carnestoltes ribetans ha pres cada vegada més protagonisme, fins al punt que l’Esbart Eudald Coma li dedicarà el Ball de la Mort del Porc, mentre que la plaça del Mercat s’animarà amb la música de DjEnre9 i un berenar de sucamulla. L’activitat d’aquest primer cap de setmana de carnaval, que tindrà continuïtat la setmana entrant, culminarà diumenge al migdia amb la inauguració “del monument o el que sigui” que presidirà tota la festivitat fins que serà cremat al cap de set dies. La celebració dominical comptarà amb component gastronòmic amb un vermut, i música i ball amb els gegants de la població i el conjunt Els Godalls.

  • Compartir